Какво е лечението на ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест разрушава стените на белия дроб и видоизменя алвеолите

За онези от вас, които не знаят ХОББ е съкращение на Хронична обструктивна белодробна болест, която се изразява в увреждане на белодробните увреждане на белодробните пътища, породено в резултат на различни заболявания като хроничният бронхит, емфизем или двете комбинирани.

Характерна за хроничният бронхит е продължителната кашлица наричана още (хронична кашлица), при която съществува отделяне на храчки с продължителност поне 3 месеца за две последователни години.

При тази болест след първична хипертрофия или иначе казано разрастване на бронхиалната лигавица и жлези идва момента на атрофията, изтъняването и отпускането на бронхиалната стена. При дишането претърпелите промяна бронхи могат да претърпят колапс и така да се влоши въздушният поток.

За белодробният емфизем е изписано много но ние ще обясним накратко какво представлява той. Това е състояние на абсолютно необратимо разширение на най-малките въздушни пространства още познати като алвеоли, които се намират след крайните бронхиоли. Въпросният процес е свързан с пълно разрушение на стените им като се формират подобни на сакчета разширения,свиващи до минимум ефективността на вашият дихателен процес.

Болестта комбинира гореописаните патологични състояния и е една от особено честите дихателни болести срещани в днешни дни. Тя не се проявява изведнъж като за да се появят началните симптоми е нужно по-дълго вредно въздействие на рисковите фактори като тютюнопушене например.Най-често проблемите се наблюдават при хора между четиридесет и петдесет годишна възраст, пушили около двадесет цигари на да ден в период от около 20-22 години.

Какви са признаците на ХОББ и какво включват

Хроничната кашлица – При заболяването е напълно характерно да се появи продуктивната кашлица. Обикновено тя е най-честа рано сутрин и бива съпроводена от отделяне на безцветни и разтегливи храчки.

Недостиг на въздух и задушаване, Диспанея – Един от главните симптоми проявяващ се в по-късните стадии на заболяването при наличие на признаци на декомпенсация.

Свирене и поява на хрипове при вдишване – Могат да се чуят при физическо натоварване или когато дишаме. Звуците са свирещи, притъпени, наподобяват съскане на змия.

Цианоза – Представлява оцветява кожата и езика като те придобиват синкав отенък. Това се дължи на минималното съдържание на кислород в кръвта ни в резултат от нарушената белодробна функция.

Възможно е това заболяване да бъде изразено и със сърдечна недостатъчност, отслабване, анорексия и намалено кислородно съдържание в кръвта. Тези знаци на декомпенсация изискват спешна медицинска намеса и провеждане на лечение.

Основната цел при лечението на ХОББ е подобряване на белодробните функции и пълно предотвратяване на вариантите за обостряне или усложняване на състоянието. Стъпките, които трябва да предприемете незабавно са спиране на пушенето и преустановяване на контакт с замърсители на въздуха. Използват се най-различни медикаменти, като обикновенно биват използвани Бете рецепторните такива.
Тези медикаменти са известни още като салбутамол или фенотерол, които освобождават бронхите и така въздухът достига до алвеолите. Действието на този вид медикаменти е бързо но за сметка на това краткотрайно, най-често се прилагат с цел да бъде преодолята острата форма на болестното състояние.

Бета 2 агонистите като Формотерол и Салметерол, са повече използвани при дълготрайното лечение на заболяването. При тях действието е малко по-бавно но за сметка на това действат по-дълъг период от време. Прилага се и препарат на име Ипратропиум бромид най-често комбиниран с Бета 2-агонисти за продължителна терапия както и при обостряне на заболяването.

Други лекарствени медикаменти от групата на бронходилататорите с по-продължително действия са са Метилксантините теофилин и новфилин. Освен на бронхите чрез преодоляване на обструкцията те имат влияние като стимулират действието в центъра на вашето дишане в продълговатия мозък.

Трябва да знаем, че …

Кортикостероидните инхалатори са стандартни при лечението на астма, но не биват използвани при лекуването на ХОББ. Въпреки, че имат широко приложение ползата от този вид медикаменти при това заболяване е много спорна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.