Как да спрем емоционалното преяждане?

емоционално преяждане

На много хора да се борят с излишните килограми пречи преяждането на емоционална почва. Това означава, че с помощта на храната човек не утолява чувството за глад, а решава някакъв вътрешен психологичен проблем.

Когато човек е щастлив, той с наслада поглъща печено месо или пица, когато му е тъжно – сладолед или паста, а когато  му е скучно – картофен чипс. Ако стомахът е пълен, и храната е нужна за създаване на настроение, значи става дума за глад на емоционална почва.

Как да разпознаем емоционалния глад? Какви хранителни продукти са за предпочитане в тези случаи? Как да преодолеем лошите навици?

Емоционален и физически глад, намери 5 разлики

По мнението на психотерапевтите и диетолозите основните разлики са:

  1. Емоционалният глад възниква внезапно, а физиологичният нараства постепенно.
  2. Под въздействието на емоциите хората искат определени продукти, например пица или сладолед. Като правило организмът не се съгласява на замяна. Истински гладният човек не е толкова избирателен.
  3. Емоционалното влечение към храната носи компулсивен характер, иска незабавно удовлетворяване. Физическият глад може да почака.
  4. Надяждайки преживяванията, човек продължава да поглъща храна и след като е почувствал насищане.
  5. Приемът на храна под влиянието на емоциите оставя чувство за вина.

Продукти за утешение

Един от главните признаци на емоционалния глад е желание да е изяде определен „утешителен” продукт. Някои продукти започват да се асоциират с преодоляването на неприятни преживявания и човек ги купува , за да си подобри настроението и да пребори депресията.

На първо място в списъка на утешителните продукти е сладоледът. Не го обичат всички, а другите предпочитания зависят от пола: жените обичат шоколад и пасти, а мъжете  – пица, месо или мезета.

По някои данни конкретният избор зависи от преживяванията. В едно от изследванията са били получени следните резултати: в щастливо настроение 32% от анкетираните са предпочитали пица и печено месо, а в тъжно – сладолед и пасти, а 36% в състояние на скука са отваряли пакет с чипс.

Емоционално преяждане

Ние всички от време на време подхранваме своите чувства. Това се превръща в реален проблем тогава, когато храната се превръща в единствен или главен инструмент за управляване на емоциите. Особено, ако продуктите за утешение не са много полезни. Емоционално гладният човек не се нуждае от допълнителна енергия. Ако той ситематически надяжда своите преживявания, излишните калории се натрупват като мастна тъкан и водят до затлъстяване и проблеми със здравето.

По мнение на диетолозите 75% от всички случаи на преяждане се предизвикани от емоциите, за това е важно да се научим ефективно да ги управляваме.

Признайте за проблема

Първото, което трябва да се направи е да се признае проблема. Пробвайте да записвате всичко, което ядете, едновременно оценявайте степента на глада по 10 бална скала. Това ще ви поможе да разберете в какви случаи ви води не глад, а емоции.

Ще се наложи да усвоите и специални способи, които ще ви помогнат да се справите с емоциите по друг начин.

Когато детето е тъжно ние често го утешаваме с нещо сладко. В резултат ставайки възрастен човекът не умее да се справя с тъгата по друг начин и се опитва да се разсее с поредния бонбон. За това на много хора се налага да се учат да се справят в такива случаи без помощта на храната.

Как да се справяме с емоционалния глад?

Ето какво можем да направим:

  • Признайте си,че преяждате на емоционална почва и се постарайте да определите какви проблеми заяждате.
  • Съставете и винаги носете със себе си списък от задачи, с които да се заемете, когато внезапно ви се е преяло, макар да не сте гладни. За да не мислите за храна може да се разходите, да позвъните на приятел, да поиграете на карти, да почистите, изперете или даже да поспите.
  • Ако не можете да се справите с желанието да похапнете, изберете нещо полезно. Утешителната храна не е задължително да е е вредна.
  • Ако не можете да се откажете от утешителната храна, главният принцип трябва да е умереност, а не категоричен отказ. Разделете храната на малки порции. Например чипса от големия пакет сложете в няколко по-малки. Тогава не се появява изкушение да се изяде повече от една порция.
  • Що се отнася до не особено полезните за здравето продукти, например, мазни десерти, то чуйте следната информация. По данни на психолозите, вкусът на храната се усеща по-добре и се запомня, когато правите първите 4 хапки. За това, ако сте погълнали само тези хапки, след седмица ще си спомните за тях с по-голямо удоволствие, отколкото ако сте изяли цялата порция. Направете няколко хапки и спокойно отместете десерта. В този случай ще получите по-голямо удоволствие.

И последно. Желанието да се хапне нещо обхваща повечето хора, когато им е скучно, тъжно или не много добре. Някой удовлетворява емоционалния глад с чипс, някой с месо. Но независимо от конкретния избор е важно да се контролират емоциите и да се спазва умереност в храненето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.