Как да сме сити, без да преяждаме

ситостДа се сяда на масата преди да сме прегладнели – това е най-добрият начин за борба с преяждането.

Усещането за ситост и удовлетвореност през деня помага за умереност в храненето. То помага да се придържаме към здравословна диета и да не се чувстваме лишени от нещо важно в живота. Ако човек отслабва, това не означава, че трябва да изпитва постоянни мъки от глад. Обратно, колкото по-рядко възниква това усещане, толкова по-малко калории ще приемате. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате усещане за ситост и да не преяждате.

Важно е да се пият достатъчно течности и да не се допуска обезводняване на организма. Но ако току що сте пили вода и чувството за глад не е преминало, то по-добре е да похапнете. Когато гладът стане наистина силен, по-добре е да се хапне нещо. Течността не дава такова усещане за ситост както твърдата храна. Изключение е само млякото. Попадайки в стомаха , то се превръща в полутвърда храна и за неговото преработване се изискват известни усилия. Този процес може да намали чувството за глад.

Прием на белтъчини

Белтъчната храна предизвиква чувство за ситост по-бързо, отколкото въглехидрати и мазнини, и обезпечава енергия на организма за най-дълго време. По сравнение с въглехидратите и мазнините, белтъците по-дълго се преработват от организма. Предполага се, че по време на процеса на смилане на белтъците се образуват вещества, стимулиращи образуването на хормон, свързан с насищането. Във всекидневното хранене белтъците трябва да са поне 15-20%.

Източници на белтъчини

Добър източник на белтъци са нетлъстите видове месо, риба и също и бобовите. Много белтъци има в ядките, които благодарение на калоричността си предизвикват насищане за дълго време. Ежедневната порция ядки ще ви помогне да ядете по-малко и по-рядко.

Физическа дейност

По време на занятията със спорт се изработва серотонин –вещество , подобряващо настроението и притъпяващо чувството на глад. На едно хора това позволява да ядат по-малко, а други обратно, след физически натоварвания преяждат. Старайте са да увеличите своята физическа активност – това е полезно и за здравето и за отслабване, но се стремете да не сте от втората категория.

Малките порции карат човек да си мисли, че не се е наял и поддържат в него чувството за глад. За да излъжете „гладните” очи, сложете в чинията повече зеленчуци, тях можете да ядете по много, без да се боите от излишни калории.

Ако преценявате колко калории е достатъчно да приемете, следите за размера на порциите и пресмятате калоричността на всяка порция, това задължително ще удължи обеда или вечерята. Колкото по-бавно яде човек, толкова по-малко той изяжда. Бавното хранене ще позволи да се дочака сигнала за насищане да постъпи в мозъка. Ако вие ядете твърде бързо, когато този сигнал постъпи, вашият стомах може да се окаже силно претоварен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.