Как да ядем, когато сме настинали?

Млякото съдържа много белтъчини, които се усвояват бързо от изтощения организъм.

Течностите извеждат токсините от организма, за това са много подходящи при настинка. Все пак не трябва да прекалявате и да пиете прекалено много вода, без да имате нужда от нея. Най-добре е да пиете по няколко глътки, през 10 – 15 минути.

Избягвайте сокове от цитрусови плодове, ако ви боли гърлото. По-добре пийте чай – билков, от липа или лайка.

По време на настинка не е препоръчително да пиете кафе. Особено ако имате висока температура го избягвайте, защото с него ще натоварите повече сърцето си. За да премахнете секретите от гърлото си е препоръчително да пиете мляко с минерална вода.

Всичко, което пиете, трябва да бъде топло, а не горещо, за да не повредите лигавицата си.

Когато имате хрема, ще ви помогнат напитките, които са леко кисели, като чай с лимон или вода, в която сте разтворили портокалов сок. Преди да поставите резен лимон, изчакайте да не е много гореща течността, защото витамин C губи свойствата си и се разрушава, при много висока температура.

Ако усещате, че не ви се яде и нямате апетит, това е знак, че организма е насочил цялата си енергия за борбата с вируса. Когато започнете да се подобрявате, ще дойде и апетита. Докато сте болни, не яжте пържени храни, мазно месо или пушени продукти. През първите дни от болестта, пийте повече течности и бульони. Продукти като чесън, хрян, горчица и черен пипер съдържат антивирусни вещества, но дразнят лигавицата.

Консумирайте кисело мляко и други млечни продукти, които са богати на белтъчини и се усвояват лесно от организма. Чрез тях се възстановяват увредените клетки в тялото от вирусите. Кисело-млечните продукти, които са обогатени с пробиотици (бифидокултури), са много важни, особено ако приемате и антибиотици. До 3 седмици, след като сте спрели с антибиотиците, можете да приемате такива продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.