Как да не преяждаме?

преяжданеДа се сяда на масата, когато още не сте твърде гладен е най-добрият начин за борба с преяждането.

Ако сте сити през деня и сте доволни от това, което ядете, това ще ви помогне да се придържате към здравословна диета и да не се чувствате лишени от нещо важно в живота. Когато човек отслабва, съвсем не е задължително постоянно да изпитва чувство за глад. Обратно, колкото по-рядко човек изпитва това усещане, толкова по-малко калории ще приема. Ето няколко съвета, които ще помогнат да се поддържа усещане за ситост и да не се преяжда.

Пийте достатъчно течности и не допускайте обезводняване на организма. Но ако вие току що сте пили вода и чувството за глад не преминава, то по-добре не упорствайте и похапнете. Течността не създава такова усещане за ситост като твърдата храна. Изключение е млякото. Попадайки в стомаха то се превръща в полутвърда храна и за неговата преработка се изискват определени усилия. Този процес може да намали чувството за глад.

Приемайте белтъчна храна

Белтъчната храна предизвиква усещане за ситост по-бързо, отколкото въглехидратите и мазнините, белтъците се усвояват по-дълго от организма. По някои данни , в процеса на преработка на белтъците се образуват вещества, стимулиращи изработването на хормон, свързан с насищането. В ежедневното хранене белтъците трябва да са 15-20%

Добър източник на белтъци са нетлъстите меса, рибата и бобовите. Много белтъци има в ядките, а благодарение на високата си калоричност те предизвикват ситост. Неголяма порция ядки ще помогне да се яде по-малко и по-рядко.

Занимания със спорт

По време на занятия със спорт се изработва серотонин – вещество подобряващо настроението и притъпяващо чувството за глад. На едни хора то позволява да ядат по-малко, а други след спорт преяждат. Старайте се да увеличите вашата физическа активност, това е полезно и за здравето и за отслабване, но обърнете внимание дали не се отнасяте към втората категория.

Яжте на по-малки порции

Малките порции карат човек да мисли, че не се е наял и поддържат в него чувство за глад. За да излъжете „неситите очи”, сложете в чинията повече зеленчуци, тях можете да изядете много, без да се боите от излишни калории.

Ако преценявате колко калории е достатъчно да получите, следите за големината на порциите и пресмятате калоричността на всяко ястие, това задължително ще забави обяда или вечерята. А колкото по-бавно яде човек, толкова по-малко яде той. Бавното хранене ще позволи да се изчака момента когато сигнала за насищане стигне до мозъка. Ако храната се поглъща твърде бързо, когато този сигнал постъпи, стомахът може да се окаже силно претоварен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.