Как можем да лекуваме раздразненото си гърло вкъщи.

гърло лечение

Снимка: corbis.com

Повечето инфекции, които засягат гърлото се дължат на вируси, за това не се налага използването на антибиотици, които са предназначени за борба с бактериите. Има и някои състояния, които са по-различни, за това е най-добре да се консултирате с лекар, който да прецени дали трябва да приемате антибиотици или не. Лекарят ще разбере от какво идва дразненето в гърлото и ще ви даде най-добри насоки.

Какво можем да направим вкъщи?

  • Трябва да овлажнявате гърлото си постоянно, за това е добре да пиете много течности и да си почивате.
  • Ако не издържате на болката в гърлото, можете да прибегнете до употребата на ибупрофен или парацетамол.
  • Гаргарата с топла солена вода помага, за това можете да я правите без да се притеснявате. За целта, поставете една лъжичка сол в 200 милилитра вода.
  • Вземете от аптека и смучете пастили. Те са предназначени за борбата с раздразненото гърло и помагат. Ако няма от къде да вземете, можете да смучете и обикновен бонбон, който също ще ви помогне.
  • Можете да поставите на гърлото си затоплящ компрес, който ще облекчи болките ви.
  • Поставянето на черен пипер върху марлята не е лоша идея. Това е една бабина рецепта, която е ефективна. Можете да правите и гаргара с чай от лайка.
  • Освен за гаргара, лайката и солта могат да се използват и за компреса. Ако го направите по такъв начин, можете да го използвате неограничено, колкото време пожелаете. Ако го направите с черен пипер, тогава трябва да го махате след около 1 – 2 часа, защото е възможно да се получи зачервяване на кожата.
  • Инхалациите с пара също са много добри и имат доказан ефект. Поставете вода в широк съд и изчакайте да заври на печката. След това се наведете над съда и поставете кърпа върху главата си. Вдишвайте парата дълбоко през устата и носа за около 5 – 10 минути. Можете да повтаряте тази процедура по няколко пъти дневно. Тя ще ви помогне да облекчите раздразненото си гърло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.