Какъв е темпът на наддаване през бременността?

Какъв е темпът на наддаване през бременността?
Темпът за наддаването на килограмите през бременността е много индивидуален за всяка една жена.

От медицинската гледна точка за нормално се приема общата сума на теглото до термина да излиза на около 11 – 12 кг. От голяма значение е изходното тегло на бъдещата родилка преди самото зачеване.

Предполага се, че жените с тегло под самата нормата да прибавят повечко килограми през цялата бременност, отколкото жените с наднорменото тегло.

При някои жени се наблюдава наддаването на повечко килограми в първата половина през бременността, но при другите се наблюдава точно обратното, като трупат маса едва след 20-та гестационна седмица. И при двата случая се вземат за напълно естествени през бременността, достатъчно е да не се излиза навън от определените за бременността допустими граници.

Специалистите твърдят, че през първото тримесечие за бременността е напълно нормално жената да качи към един килограм и половина.  За по-слабичките жени нормата е около два килограма, а при жени с наднормено тегло качват около 800 грама.

Темпът на наддаването се ускорява през периода на второто и на третото тримесечие.

От 14-та до 28-та гестационна седмица бъдещата майка качва по около 300 грама за седмица. И след това натрупването на килограми продължава, като почти на месец се качва около по килограм.

През последните седмиците преди самото раждането обикновено е да настъпи лека загуба  на теглото с по 400 – 800 грама, което се приема за нормално и един от предвестниците.

One Reply to “Какъв е темпът на наддаване през бременността?”

  1. Ралица Рачева :

    Почти на всяка жена й се иска да не напълнее повече от тежестта на бебето си докато е бременна. Това обаче е невъзможно. Може обаче да се каже, че се наблюдава известна закономерност – ако жената е била склонна към напълняване преди бременността си, значи през деветте месеца има вероятност да качи повечко килограми. Ако е била със слаба фигура и не е била склонна към напълняване, значи е много вероятно да не качи прекалено много и да възстанови бързо фигурата си след раждането.Хранете се здравословно и мислете за бебето си! Желая ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.