Какво представлява натуропатията?

натуропатияНатуропатията представлява област в алтернативната медицина, която се базира на използването на органични продукти, като средство за лечение вместо фармацевтичните лекарства.
Билки, зеленчуци и други хранителни продукти с органичен характер, се използват в този вид алтернативна медицина за укрепване способността на организма да се защитават сам от различни заболявания.
Самият термин натуропатия означава органична терапия. В днешно време за практикуването на натуропатият се използват лекарства на билкова основа, акупунктура, хидротерапия, масажи, лечение с есенции от цветята на д-р Бах и други видове терапии, които нямат допир с фармацевтичната индустрия.

В натуропатията е застъпена идеята, че човешкият организъм има нужда от здравословен начин на живот и избора на здравословни храни, които могат да подобрят хомеостатичният капацитет на организма, за да се пребори с вредните елементи, причиняващи различни заболявания.

Когато организмът е измъчван от недостиг на сън, липса на качествена храна, свеж въздух, физически натоварвания и пр., се получава дисбаланс, които влияе отрицателно и забавя лечението на дадено заболяване.

Тези фактори отслабват имунната защита и организма е изложен на по-голяма опасност от вируси, бактерии и други инфекции.

В натуропатията се смята, че един добре поддържан организъм, с правилен начин на живот и хранене, по-трудно може да се разболее.
Един от основните терапевтични методи в натуропатията е постенето и диетичният режим. Този метод помага за очистването на организма от вредните токсини и подобрява чревната функция, което намалява растежа и развитието на различни вредни микроорганизми.

Приемат на пълноценни храни и ограничаването на мазнините, алкохола, солта и захарта са базови за доброто здравословно състояние, твърдят последователите на натуропатията.

Източник: Puls.bg снимка:  Dreamstime

2 Replies to “Какво представлява натуропатията?”

  1. Надежда Николова :

    МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА СТРАХОТНИТЕ СЪВЕТИ И ЗА ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ! СЛЕДЯ ГИ С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС!НАУЧАВАМ МНОГО ПОЛЕЗНИ НЕЩА! СТРАХОТНИ СТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Бонбончето :

    И баба ми билкарката казва така. Наде и ти много хубаво си го написала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.