Какво представлява дископатията?

diskopatiqДископатията е сред най-честите заболявания, които могат да бъдат предизвикани на гръбначния стълб, а също така е заболяване и на нервната система, коренчетата на гръбначно-мозъчни нерви, както и гръбначния мозък.

Причините за настъпването на заболяването дископатия са няколко. Обикновено, те са свързани с постоянно повтарящи се микротравми. Вродените аномалии или физическото пренапрежение също могат да предизвикат дископатия. В повечето случаи тя може да бъде предизвикана и при нормални процеси, отнасящи се до износването, както и преждевременното остаряване на структурите, на гръбначният стълб.

Начинът да се разбере къде точно е разположено това заболяване е като локализирате мястото на болката. Най-често, такава има шийните и/или долните поясни сегменти / където се осъществява прехода между подвижните (поясен и шиен) и фиксираните (гръден и кръстов) участъци на дадения гръбначен стълб. Не е изключено, обаче и появата на болка и на всяко друго ниво от гръбначния стълб.

Силната болка, която се намира точно в зоната на нервното коренче, което е засегнато и може би придружена с двигателни или пък сетивни разстройства, може да се получи в резултат на изместване, на между прешленния диск в странична част на гръбначния канал. Това е един от симптомите за дископатия. Пристъп също така може да се получи и в резултат на травма, заемане на неестествена поза за продължителен период от време, при резки движения и др. Началните симптоми при изместването на самия диск могат да бъдат свързани освен с болка на съответното място, също така и с главоболие, наличие на нестабилност при ходенето, както и световъртеж. Могат да бъдат на лице и други симптоми.

Когато човекът страдащ от дископатия не се движи – например е легнал, болката е по-малка, тъй като не се движи, а понякога дори и изчезва напълно, но само, докато тялото е в покой.

Най-добрият начин да се определи дали има налице дископатия е като се направи преглед и съответно рентгенови снимки на гръбначния стълб. Те, заедно с направения скенер, както и адрено-магнитен резонанс, могат да потвърдят дали в действителност е налице това заболяване при дадения пациент.

За да се извърши лечение на дископатията, могат да бъдат предприети различни действия – такива могат да бъдат например използването на обезболяващи. Друг вариант е да не се предприема нищо, очаквайки болката да отмине от самосебе си.

Препоръчителен от много специалисти е варианта с терапия и различни видове упражнения, специално пригодени за страдащите от това заболяване.

Като краен вариант може да се направи операция.

Ако дископатията е в по-ранен етап и лека форма, акупресурата и масажите също са добър вариант, които ще премахнат болката изцяло.

В случай, че имате някой от симптомите, препоръчваме ви да се консултирате със специалист, който да определи със сигурност дали имате заболяването дископатия или става дума за друго заболяване със сходни симптоми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.