Какво представлява дегенеративното дисково заболяване?

дискова-хернияДегенеративното дисково заболяване, по-популярно с наименованието дископатия е една от най-честите причини за болки ниско в гърба и болки в шията, а също и едно от най-неразбраните заболявания.

За пациента, за който поставянето на диагноза, според която страда от дископатия, често възникват въпроси, включващи:

  • Ако имам болки от дископати, при положение, че съм само на 30 години, колко по-лошо ще става с годините?
  • Възможно ли е дископатията да доведе до „осакатяване”? Ще е необходимо ли да ползвам инвалидна количка?
  • Трябва ли да огранича дейността си? Мога ли да спортувам?
  • Ще се разпространи ли заболяването в други части на гръбначния стълб?
  • Възможно ли е дископатията да причини трайни увреждания?
  • Какво мога да направя, за да не предизвикам това заболяване?
  • Хирургическата намеса неизбежна ли е?

Казано по-просто, дископатията описва симптомите на болка и евентуално излъчващата слабост или изтръпване, произтичащо от някой изместен диск в гръбначния стълб. Докато определението звучи просто, много пациенти диагностицирани с това заболяване се чудят какво точно означава то за тях.

Дегенеративната дископатия може да е подвеждаща

Поставянето на диагноза за наличие на дископатия може да се окаже тревожно за много пациенти, защото това звучи като прогресивно, застрашаващо живота заболяване. Въпреки това, то всъщност не е точно заболяване и не е строго дегенеративно.

За повечето хора понятието „дегенеративно” предполага, че симптомите ще се влошат с възрастта. Въпреки това, терминът не се прилага за симптомите, а по-скоро описва процеса на дископатията с течение на времето.

Макар да е вярно, че дегенерацията на диска може да напредва с времето, болката от дископатията обикновено не се влошава и в действителност състоянието може и да се подобри след като мине определено време.

Друг източник на объркване е създадено от понятието „болест”, което всъщност е погрешно название. Дископатията всъщност не всеобщо заболяване, засягащо целия организъм, а такова, което може да доведе до болка на точно определено място – там, където има изместване на даден диск от гръбначния стълб.

Дегенерацията на даден диск, обаче е естествена част от стареенето и с течение на времето при всички хора ще се проявят промени в техните дискове, като степента на дегенерация може да варира – при някои по-голяма, а при други по-малка. Все пак, не всички хора биха имали симптоми. В действителност, дископатията е доста променлива по своята същност и действие.

Като извод можем да кажем, че всъщност, дископатията не е толкова опасна. Да, тя причинява болка, но с правилното лечение, упражнения и масажи, болката може да се притъпи или премахне изцяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.