Псевдомембранозен колит

Информация относно псевдомембранозния колит

Заболяването псевдомембранозен колит е възпаление на дебелото черво. В много случаи причина за появата му е бактерията Clostridium difficile. Характерни симптоми за заболяването са тежка диария, болки в корама и треска. Може да бъде опасна за живота при по-тежко протичащите случай и да премине в токсичен мегаколон.

Широкоспектърните антибиотици, напр. цефалоспорин или такива на базата на пеницилина се използват при лечението  на на различни заболявания, като техният ефект е че променят естествената бактериална среда на червата. В такъв случай оцелелите бактерии в чревния тракт ще имат по-малка конкуренция за пространсто и храна.

В края на краищата се осигурят условия за бърз растеж на определени микроорганизми. Clostridium difficile е сред тях. Освен, че бактерията се разпространява в в червата, тя отделя и токсични продукти. Без наличието на токсин А или токсин Б, Clostridium difficile може да заеме изцяло червата, но няма възможност да предизвика псевдомембранозен колит.

В много случаи, болния от псевдомембранозен колит скоро е преминавал курс с антибиотици. Те унищожават нормалната флора намираща се в червата. В повечето случай това е причинено от клиндамицин, но все пак има вероятност и други антибиотици да нарушат нормалната флора на червата.

При по-възрастните хора и диабетиците има по-голям риск от развитието на псевдомембранозния колит. Също така рисково фактори, могат да бъдат напредването на възрастта и наскоро проведена хирургична интервенция.

2 Replies to “Псевдомембранозен колит”

  1. Ралица Рачева :

    Много добър ефект има прилагането на пробиотици по време и една седмица след спирането на антибиотичната терапия. Това е ефективен начин за профилактика на псевдомембранозния колит като нежелана лекарствена реакция.

  2. Ралица Рачева :

    Пробиотиците са живи микроорганизми, които оказват въздействие върху човешкия организъм чрез директно колонизиране на червата и модифициране на естествената чревна флора.Най-често, изготвянето на пробиотици става от деривати на киселиноустойчиви бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.