Какво е индекс на телесната маса (ИТМ)?

индекс на телесната масаВъзможно вече да сте чували за такъв важен показател като индекс на телесната маса (ИТМ). Какво означава той и защо е важно да знаем своя ИТМ?

ИТМ покачва съотношението на теглото и ръста на човека. Световната здравна организация използва този показател за определяне на степента на затлъстяване.

Важността на ИТМ е в това, че не е достатъчно да се знае само теглото. Ако ИТМ е твърде голям, това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет от 2-ри тип, коронарна недостатъчност, инфаркт, заболявания на жлъчния мехур и дихателната система, остеоартрит, а също и рак на матката, гърдите, простатата и дебелото черво. Наред с пушенето, затлъстяването е една от най-разпространените предотвратими причини за смърт.

Големината на ИТМ е важна не само за възрастните. За да се предотврати разпространяването на затлъстяване при децата се правят специални таблици , позволяващи да се следи ИТМ при децата.

Стойност на индекс на телесната маса

ИТМ се равнява на теглото в килограми, разделено на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Например ако човек тежи 65 кг при ръст 170см, неговият ИТМ=65 ? (1.7)? = 22.5 кг/м?.

Съгласно Световната здравна организация, получената величина означава следното:

  • Недостатъчно тегло ИТМ по-малко от 18,5
  • Нормално тегло ИТМ от 18,5 до 24,9
  • Излишно тегло ИТМ от 25 до 29,9
  • Затлъстяване ИТМ 30 и повече.

За деца индекс на телесната маса се смята по друг начин, отколкото за възрастни, тъй като момчетата до 12 години и момичетата до 10 години се развиват различно. Медицинските таблици с индекс на телесната маса позволяват на лекарите да определят проблеми с теглото на много ранни стадии.

Следете за ИТМ

Възможно е да има излишно тегло и при малко количество мазнини. Истина е, че това е рядко, главно при професионални спортисти с големи мускули (например бодибилдъри). В останалите случаи излишно тегло означава голямо количество мастни тъкани, от които трябва да е отървем.

Най-надеждните програми за отслабване предлагат мерки за намаляване калоричността на храната, увеличаване на физическата активност, а също и за промяна на хранителните навици и отношението към спорта с помощта на психотерапевтични програми.

Няколко съвета за тези, които искат да отслабнат и да не напълнеят отново

  • Обърнете внимание на физическата активност. За да се поддържа форма трябва да се движим енергично поне 60 минути на ден. Ако графикът ви не позволява да отделите толкова време за спорт, измислете нещо друго. Заседналият начин на живот води много бързо до болести и липса на енергия. Във всеки случай преди да започнете да спортувате се посъветвайте с лекар. Може да се започне с редовни разходки или 10 минутни занятия на бегова пътечка, постепенно увеличавайки натоварванията.
  • Посъветвайте се с лекар преди за започнете диета, преди да купите лекарство или хранителна добавка, даже ако те се продават без рецепта. Пазете се от модни диети  и програми за бързо отслабване – те могат да дават бърз резултат, но за дълго да подкопаят вашето здраве. Каквато и програма за отслабване да сте избрали, жените трябва да потребяват на ден не по-малко от 1200 ккал, а мъжете – 1600 ккал. Ако вие приемате твърде малко калории, то организмът преминава в състояние на гладуване – обмена на веществата се забавя и се пренастройва към запазване на мазнините, да се отслабне в този случай става по-трудно.
  • Поставете си реални цели и, например да отслабнете с 500 гр. за седмица или 1,5 -2 кг за месец. Полезно е даже неголямо намаляване на теглото. Това веднага ще подобри вашето самочувствие.
  • Проявете настойчивост. Не се отказвайте да отслабвате само заради това че теглото дълго не се намалява или сте преяли на вчерашната вечеря.
  • Следете за това какво ядете. Старайте се количеството мазнини да не превишава 30% от дневното количество калории. На видно място в хладилника дръжте плодове и зеленчуци, а не торта. Но помнете, че само отказа от мазнини няма да даде резултат, ако общото количество калории на храната е останало твърде голямо. В действителност някои обезмаслени продукти са по-калорични от техните мазни аналози.
  • Водете си дневник и ежедневно записвайте какво и как ядете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.