Какво да кажем за успокоение при загуба на близък?

Не е лесно да се намерят думи, с които да утешим убития от мъка приятел или колега. Понякога казано с най-добри намерения може да разстрои още по-силно.

Психолозите съветват в този случай следното:

Не говорете: „Аз разбирам какво чувстваш”. В отговор може да чуете: „Не, никой не може да разбере, колко ми е зле сега”.

Кажете: „Не зная какво чувстваш ти сега, но ми е жал за теб – аз виждам колко ти е зле”. Така показвате, че уважавате чувствата му.

Не говорете: „Позвъни ми, ако мога с нещо да ти помогна”. Хората, на които се е случила беда, не могат да се съсредоточат и не знаят какво трябва да правят.

Кажете: „Може би трябва да се купят продукти или да те откарам някъде”? Много по-полезно е да се предложи конкретна помощ. Може да поканите приятеля на обед, да му помогнете да попълни документи или да прегледа вещите на починалия, но само ако той е готов за това.

Не говорете: „Всичко ще е наред”. С ума си човек разбира това, но със сърцето се чувства загубен и самотен.

Кажете: „На теб сигурно ти е много тежко? Аз се безпокоя, преживявам за теб” (кажете всичко, което можете да кажете искрено).

Не говорете: „Е стига, не плачи”. На нас ни е тежко да виждаме сълзи, те ни огорчават, но когато молим човека да спре да плаче, ние сякаш искаме да изгоним неговата мъка.

Кажете: „Нищо, поплачи си. Аз съм тук с теб”. Поседете тихо до него, прегърнете го или вземете ръката му. Ако сте разстроени, можете да поплачете заедно с него.

Не говорете: „Той (или тя) те чака на небето”. „Бог го е взел при себе си”, „Господ знае по-добре” и т.н. Представете си какво ще бъде отношението към бога след тези думи. Постарайте се да проявите внимание и да разберете силата на вярата на другия човек. Вашата собствена вяра ще ви помогне в този случай.

Кажете: „Бог те обича” или „Аз ще се моля за теб” ако вие действително ще направите това.

Психолозите препоръчват да се обаждаме на приятелите, да ги посещаваме, да им изпращаме картички, да правим дребни подаръци или да ги въвличаме в някакви съвместни дейности. Възможно е да се наложи да правим това в продължение на няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.