Какво всъщност е дископатията?

diskopatiqКакъвто и труд за извършва дадения човек, гръбначният стълб е основната опора на човешкото тяло. Той поема цялата тежест от главата до кръста. За това именно в областта на поясните прешлени се получават и най-честите контузии. По-рядко се получават контузии на шийните прешлени.

При тежък и продължителен физически труд се появява така наречената дископатия. Може да се появи внезапно и при неправилни, резки движения на тялото. Към прешлените на гръбнака са прикрепени дискове и обвити в нещо като „пихтиесто ядро”. Те определят в какво якостно състояние се намира гръбнака. При разкъсване на диска се пробива ядрото и затиска нерв. Така дископатията вече е налице. При поява на слаби болки е редно да се потърси своевременно лечение, за да се предотвратят усложнения. Какво е заболяването може да се открие чрез рентгенови снимки, ядрено–магнитен резонанс, скенер и други съвременни методи. Може да има изкривяване на гръбнака, вследствие на често неправилното стоене и движение от силни болки – например при продължително стоене седнали пред компютър и т.н. Може и да има стеснения между прешлените. Понякога болките се разпространяват и по крака, та чак до пръстите. При шийната дископатия, болката е към рамото, рядко до лакътната става и пръстите. В зависимост от степента на заболяването, лечението протича по различен начин. Препоръчва се по-интензивно масажиране с лечебни кремове и продължителни почивки. Прилага се лечение и със инжекции, но то е по-скоро за успокояване на болките. При по-тежки заболявания се пристъпва към хирургическа намеса.

Три на брой са най-популярните методи за лечение или просто за облекчаване на болката, при наличие на дископатия.

Балнеолечението. Минералните извори винаги са вдъхвали доверие на хората. Методът на лечение чрез минерални бани помага не само при дископатия, но и при други заболявания. А и отивайки на такова място, човек може същевременно освен да се лекува и да „разпусне” и да си почине заслужено.

Масажите – масажът и по-точно точковия масаж се смята също за ефективен начин, който ако не излекува изцяло дископатията, то поне може да облекчи болката.

Упражнения – раздвижването на тялото – особено в областта на гърба, шията и кръста винаги е било полезно, здравословно и „облекчаващо болката” при схващания или заболявания като дископатията.

И традиционният метод е медицинското лечение – чрез лекарства или операция като последното може да се направи само в краен случай, при необходимост.

Някои хора прилагат по няколко метода, което дава своят резултат веднага.

Напоследък е модерно да се предлагат и различни билкови кремове, за които се казва, че само след няколко разтривки, лекуват дископатията.

Мненията относно това дали дископатията е лечима или не, са противоречиви, но като цяло резултатите могат да са различни при всеки отделен човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.