Исландски лишей – Cetraria islandica

Латинско име на исландски лишей

Cetraria islandica (Parmeliaceae)

Други български имена на исландски лишей

гръден лишейник

Имена на чужди езици на исландски лишей

Iceland moss (английски); Hangermoos, Almgraupen (немски); Lichen d’Islande (френски); Исландский мох (български)

Разпространение на исландски лишей

Расте в северното полукълбо – по умерените и студените климатични зони. В България вирее на сянка, по влажните поляни, каменливите места и сред високите гори, предимно иглолистните.

Описание на исландски лишей

Исландският лишей е многогодишно талусно растение, което на вид прилича на дребно храстче. Състои се от гъба и водорасло. Талусът е лентовиден, изправен, разклонен, кожест и до около 15см висок. По дължината си има извити ивици, по края на които са щитовидни спореносни органи. Отгоре растението е кафяво-зелено, а отдолу – белезникаво. В самата си основа обикновено е в червено-кафяв цвят. Когато е свеж, талусът е мек, а като изсъхне става трошлив.

Дрога (Използваема част) на исландски лишей

Лятото се бере целия талус, който се изсушава на въздух. Той придобива характерна миризма и е горчив на вкус. Изсушеното растение лесно абсорбира влагата и това намалява качествата му.

Съдържание (Химичен състав) на исландски лишей

Съдържа антибиотични киселини (усинова, паралихестеринова и протолихестеринова), витамини В1 и В12, каротин, цетрарин, восъци, йод и минерални соли. Има много високо съдържание на полизахариди.

Действие и приложение на исландски лишей

Вътрешно се прилага за облекчаване на тежка кашлица при бронхит, астма, настинка, разстройства на стомаха, диария, язви. Фумаропротоцетраровата киселина в състава му действа подбуждащо на апетита, тонизира стомаха и подобрява имунната система. В народната медицина исландския лишей се използва като лекарство срещу туберкулоза. При възпаление на устата с него се правят изплаквания.

Приготвяне на исландски лишей

2 чаени лъжици от изсушеното растение се заливат с 2 чаши студена вода и се варят. Втория вариант на приготвяне е 1 лъжица да се запари с 1 чаша вряла вода. Разбърква се и след като изстине се прецежда. Чаят се пие по 2-3 чаши на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.