Изсипливче – Herniaria glabra

Латинско име на изсипливче

Herniaria glabra – сем. Caryophyllaceae

Други български имена на изсипливче

ракисапун, белина, жабрене, голо белило

Имена на чужди езици на изсипливче

glabrous rupturewort, herniary breastwort, rupturewort, smooth rupturewort (английски); kahles Bruchkraut (немски);

Разпространение на изсипливче

Обича тревистите и песъчливи места на височина до 1500м. Освен в Европа расте също в Азия и Средиземноморието.

Описание на изсипливче

Едногодишно или двугодишно тревисто растение. Има разклонени 15-сантиметрови стъбла. Самото стъбло е тревисто, понякога вдървеняло в основата, с голи и зелени разклонения. Листата са обратнояйцевидни, месести, голи и заострени на върха си. Цветовете са жълто-зелени и дребни. Събрани са в сранични съцветия по 5-10, които са разположени по дължината на стъблото. Чашелистчетата са голи, подвити на върха, с елипсовидна форма. Венчелистчетата са бели, нишковидни. Те, както и тичинките, са 5 на брой. Плодът е гол и яйцевиден, а  семената – дребни, кръгли и черни. От април до август цъфти.

Дрога (Използваема част) на изсипливче

По време на цъфтеж се берат стръковете (Herba Herniariae). Сушат се на сянка или в сушилня на 40 градуса. Изсушеното изсипливче е жълто-зелено на цвят.

Съдържание (Химичен състав) на изсипливче

Етерично масло, антоциани, херниарин, герниаринова киселина, танини, фавонойод, умбелиферон, минерали, рутин, кумарин и кверцетин.

Действие и приложение на изсипливче

Приема се при заболявания на пикочния мехур и бъбреците, спазми, бъбречни колики, възпаление на бъбречните легенчета, водянка, миокардни увреждания на сърцето, исхемична болест, албумин в урината. Действа болкоуспокояващо и пикочогонно. Външно се прилага като лапи от свежото растение за третиране на рани, кожни обриви, лишеи, суха кожа и за намаляване на отоци.

Приготвяне на изсипливче

2 супени лъжици от сушената билка се заливат с 250мл вряща вода. Оставя се за 10 минути, след което се прецежда. Полученият чай се пие по 3 чаши на ден.

Внимание! Не бива да се приема от пациенти с камъни в жлъчката! Растението е отровно в по-големи дози! Може да разстрои стомаха и червата. Изсипливчето се среща рядко и събирането му е забранено.

Характерни свойства на изсипливче

След изсушаване дрогата придо­бива кумаринова приятна миризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.