Изпотяване при болния – причини и грижи

потене при болнияТук не се разглежда физиологичното изпотяване след значителни усилия, в условия на по-висока околна температура или висока влажност на въздуха.

Причини за изпотяване

Във връзка с разстройството в топлинната регулация изпотяването настъпва при спадането на температурата. По тези причини то се приема често като признак на оздравяване. Изпотяването изисква специални грижи. Излагането на течение може да доведе до внезапно преохлаждане. Отслабеният вече организъм лесно се поддава на нови инфекции или повторно разпалване на преминалото заболяване. След пристъп на изпотяване болният се преоблича с чисто сухо бельо.

Изпотяването може да се появи и независимо от телесната температура, напр. при невровегетативни разстройства („изпотяване при уплаха“!), още и при лесно възбудими лица с наднормена телесна маса. Тези изпотявания не са признак на заболяване. При ниско кръвно налягане може да се появи „студена пот“ като признак на започваща загуба на съзнание. Тези изпотявания са свързани с нарушение в кръвообращението и нямат нищо общо с топлинната регулация.

Препаратите, предназначени да потискат изпотяването, не трябва да се прилагат при трескави болни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.