Изненадващи източници на кофеин

кафеУморени и лишени от сън, все повече и повече хора ползват кофеин, казват експерти. Това в никакъв случай не е лошо: всъщност 250 милиграма кофеин на ден – две или три чаши кафе – събуждат мозъка, подобряват концентрацията, намаляват стреса, и могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Но ако това се превърне в пристрастяване, можете да забележите странични ефекти като дехидратация, проблеми при заспиване, изнервеност, болки в стомаха и дори проблеми по време на бременност.

Ако искате да намалите количеството на приетия кофеин, сигурно вече сте намалили кафето, чая и безалкохолните напитки. Въпреки това кофеинът може да се намери на много неочаквани места. Ето някои от тях.

Безкофеиново кафе

Самото име твърди, че в чаша от него не се съдържа никакъв кофеин, но не се лъжете. През 2007 година, е бил проведен тест на 36 вида безкофеиново кафе от 6 места. Сравнено с обикновеното кафе, което съдържа обикновено около 100 милиграма кофеин в една чаша, в безкофеиновото се съдържало около 20 милиграма.

Безалкохолни напитки, различни от кола

Колите и другите безалкохолни напитки като Mountain Dew са обичайните заподозрени, но и други увеличават дневния прием на кофеин. Някои марки бира съдържат кофеин. Нормалната и диетичната разновидност съдържат около 23 милиграма на опаковка – само 12 милиграма по-малко от колата.

Шоколад

Кофеинът се съдържа в какаовите зърна, затова всеки шоколад съдържа малко от стимуланта. Шоколадите съдържат обикновено по-малко от 10 милиграма, но колкото по-тъмен е шоколада, толкова повече кофеин се съдържа.

Сладолед

Ако има кафе или шоколад в сладоледа ви означава, че той съдържа и малко кофеин. Много популярни марки сладоледи имат вкус на кафе и съдържат между 30 и 45 милиграма кофеин, което е около една кола. Шоколадовия сладолед съдържа много по-малко – около 3 милиграма.

Таблелетки за отслабване

Кофеинът не помага много в отслабването, въпреки това производителите на диетични хапчета прибавят големи количества от стимуланта.

Болкоуспокояващи

Малко кофеин може да има положителен ефект при главоболие, но в големи количества може да го причини, според някои проучвания. Много болкоуспокояващи могат да премахнат болката, но както пише на листовката – не трябва да приемата повече отколкото е нужно.

Енергийни напитки

За повечето енергийни напитни е повече от ясно, че съдържат кофеин, но има някои, като например тези с гуарана – бразилско растение, което е природен източник на кофеин, които не са толкова очевидни. Някои такива напитки съдържат 50 милиграма кофеин.

Освежители на дъжа

Различни бонбони и дъвки за освежаване на дъжа също съдържат кофеин. Така например две дъвки могат да съдържат количество кофеин, еквивалентно на това в чаша кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.