Изгаряния с киселини и основи; отравяния при малки деца

таблеткиМного често препаратите за почистване, за борба с вредители и други средства, използвани в домакинството не се пазят добре съобразно предписанията. Понякога дори cе поставят в бутилки от сокове или бира. Децата ги намират и пият, което може незабавно да причини разязвяване на лигавицата на хранопровода, а по-късно да се развие и отравяне. По най-бързия начин децата трябва да се заведат при лекар, дори и когато няма никакви външни признаци на заболяване.

Ефективното специално лечение предполага да се изясни точно какво е поело детето. Поради това най-добре е да се вземе шишето или опаковката, от която то е пило или гълтало нещо.

Ако детето е в съзнание и може да преглъща, веднага трябва да му се даде да пие много, по възможност до повръщане. Най-добре е да се даде чай; за да не се губи време, в началото може да се даде и обикновена чешмяна вода. Добавянето на готварска или карлсбадска сол — по 1 супена лъжица на чаша — засилва позива за повръщане. Повръщане може да се предизвика и като се бръкне с пръст дълбоко в гърлото на детето. Ако в дома има медицински въглен на прах или на таблетки то трябва да приеме достатъчни количества. Те свързват голяма част от отровите и по този начин могат да предотвратят късното им въздействие. Млякото може да се окаже вредно, тъй като много отрови се разтварят в млечните мазнини и така по-лесно се поемат от организма. Мляко трябва да се дава само при сигурни изгаряния с киселини или основи, като е най-добре да се смеси със сурови яйца. По същите съображения рициново масло може да се даде само по изрично нареждане на лекаря.

Тези указания важат в общи черти и за случая, когато малкото дете е поело неустановено количество от дадено лекарствено средство, особено ако то е за възрастни. Такава опасност е винаги налице (трябва да се осигури сигурно съхраняване на всички медикаменти), особено при заболявания, тъй като поемането на лекарства може да бъде за децата повод за подражание под форма на игра.

При всяко неконтролирано поемане на лекарство от децата незабавно трябва, да се потърси лекар, за да може чрез промивка на стомаха да се отстранят евентуалните остатъци от лекарството, преди то да е започнало да действа.

За предпазване от изгаряния с киселини и основи и от отравяния трябва шишетата и опаковките с химикали за домакинството, както и всички лекарства да се пазят от децата на сигурно място. За да се избегнат грешки, които биха имали тежки последици, трябва всички опаковки, които нямат ясен надпис, да се изхвърлят.

Тежките изгаряния с киселини и основи и отравянията изискват болнично лечение, тъй като грижите в дома не са достатъчни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.