Изгаряне с електрически ток – първа помощ, признаци

изгаряне с електрически токВъншните признаци на изгаряне с електрически ток могат да са почти или съвсем незабележими, обаче вътрешните увреждания да са значителни. Ако силен електрически разряд премине през тялото, се получава нарушаване на сърдечния ритъм или спиране на сърцето. Понякога пострадалият е подхвърлен толкова силно, че в допълнение към изгарянето, той получава и други наранявания.

В случай, че пострадалият изпитва болка, има затруднено дишане, нарушен сърдечен ритъм, наблюдава се замъгленост или липса на съзнание, трябва да се извика бърза помощ.

До пристигането на лекар трябва да се спазват следните правила:

  • Отначало прегледайте пострадалия, като не го докосвате. Той може още да се намира в допир с електрическия ток. Този, който се докосва до пострадалия рискува сам да получи електрически разряд.
  • По възможност да се изключи източника на електрическия ток. Ако е невъзможно това да се направи, да се отстрани източника на тока. За това могат да се използват сухи  предмети, изготвени от изолационни материали (картон, дърво, пластмаса).
  • Да се уверим в наличието на признаци на кръвообращение (дишане, кашлица, движение). При отсъствието им незабавно да се започне сърдечно-белодробна реанимация.
  • Да се проведат противошокови мероприятия. Да се сложи пострадалия на легне по гръб с леко повдигнати крака.
  • Да се покрият изгорените части. Да се сложи на поразената област стерилна марлена превръзка или чиста тъкан. Не бива да се използват одеяло или хавлиена кърпа – влакънцата могат да се залепят към изгорената повърхностна тъкан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.