Иглика – Primula veris

Латинско име на иглика

Primula veris – сем. Prmulaceae

Други български имена на иглика

игличина, жълта иглика, лечебна иглика

Имена на чужди езици на иглика

cowslip (английски); primevere officinale (френски); echte Schlusselblume, Wiesen-Schlusselblume (немски)

Разпространение на иглика

Расте във всички части на Европа. В България се среща по слънчевите места, поляни, храсти, край гори и покрай Балканите  в планинския и предпланинския пояс.

Описание на иглика

30-сантиметрово многогодишно тревисто растение със светло кафяво, късо и неразклонено коренище. Стъблото няма листа, влакнесто е и излиза от средата на приосновните листа. Те са събрани в розетка, едри са, с яйцевидна форма, грапави, назъбени и се стесняват в широка дръжка. Има златисти едри цветове, събрани в наклонено на една страна съцветие, което в основата си е обвито от зелени листа. Чашката е звъневидна, а венчето жълто и фуниевидно.  Плодът е разпуклива кутийка с 10 зъбчета. Цъфти от ранна пролет до средата на лятото.

Дрога (Използваема част) на иглика

Вадят се корените (Radix Primulae) и коренището през март и април или след като узреят семената, през август. От април до май могат да се берат още цветовете и листата. Те или се използват веднага или се изсушават.

Съдържание (Химичен състав) на иглика

Съдържа трипертенови сапонини и салицилати. В изсушената билка се откриват етерично масло, глюкозиди (примверин и мулаверин), флавоноиди, октолози, нонулозиаскорбинова киселина и каротин.

Действие и приложение на иглика

Използва се при кашлица, астма, настинки, коклюш, бронхиален катар. Действа отхрачващо, диуретично и антиревматично. Приема се като болкоуспокояващо при ревматизъм и артрит. Помага още при безсъние, главоболие, епилепсия и неврози. Външно се прилага при ставни болки, подагра, слънчеви изгаряния, мигрени и лицеви невралгии.

Приготвяне на иглика

1 лъжица от корените се заливат с 250мл вода и след като заврат се оставят да се запарят 5 минути. От чаят се пие по 2-3 чаши на ден. От пресните цветове може да се прави салата.

Цветовете на игликата са препоръчани от народната медицина при главо­болие, нервна слабост и безсъние.

Внимание! Възможно е да предизвика кожни алергични реакции. Противопоказна е за бременни жени и хора свръхчувствителни към аспирин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.