Зърника – Rhamnus cathartica

Латинско име на зърника

Rhamnus cathartica (Rhamnaceae)

Други български имена на зърника

бодлив зърнастец, слабителна зърника, слабителен зърнастец

Имена на чужди езици на зърника

buckthorn, common buckthorn, European buckthorn (английски); epine noire, nerprun purgatif (френски); Kreuzdorn (немски); cervispina (испански)

Разпространение на зърника

Расте почти в цяла Европа, както и в Средна Азия и Северна Америка. В България се среща рядко в горите и храстите, а по-често край речните корита, особено на варовита земя.

Описание на зърника

3-метров храст или малко дърво с къси, понякога бодливи клони. Силно разклонено. Листата му са с яйцевидна форма, срещуположни, назъбени, с 3-4 жилки от всяка страна и дълги до 6см. Цветовете са жълто-зелени, дребни и еднополови. Групирани са в съцветия в пазвите на листата и имат 4-листна чашка и венче. Мъжките цветове са с 4 тичинки, а женските имат 4-гнезден яйчник. Ражда дребни плодове, които в началото са зелени, но с узряването почерняват и имат горчив вкус. Плодът е костилков с 3—4 семена. Цъфти май—юни.

Дрога (Използваема част) на зърника

Берат се листата, зрелите плодове и кората. Плодовете (Fructus Rhamni catharticae) се изчакват да станат напълно черни, а кората се бели през април и май. Сушат се на стайна температура, а накрая се доизсушават на 50-60 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на зърника

Много безазотни екстрактни вещества, пектини, минерални соли, витамин С, пентоза, хектоза, органични киселини, гуми, антрахинони и антраноли (глюкозидно свързани и свободни), смоли, жестерин и багрила.

Действие и приложение на зърника

Вътрешно действа като слабително, лекува запек и лениви черва. Взема се против паразити в червата и камъни в жлъчката. В по-малки дози пречиства кръвта и се включва в рецептите за кожни болести. Външно със зърника се правят компреси и промивки при кожни болести и гнойни рани. За лек против краста се стриват изсушените плодове, които се смесват с оцет.

Приготвяне на зърника

10гр от счуканите на ситно изсушени плодове се заливат с 250мл студена вода и се оставят за 8 часа. Отварата се прецежда и се пие половината сутрин, а другата половина – вечер. Може да се подслади с малко мед. Могат да се ядат и пресните плодове – по 15-20 всяка сутрин преди хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.