Зърнеш – Peganum harmala

Латинско име на зърнеш

Peganum harmala – сем. Zygophyllaceae

Други български имена на зърнеш

гробищник, зеркула

Имена на чужди езици на зърнеш

African-rue, Syrian-rue, wild rue (английски); rue sauvage (френски); Harmalkraute, Steppenraute (немски); alharma, gamarza (испански)

Разпространение на зърнеш

Среща се в Европа, Азия, Средиземноморието, Русия, Индия. В България вирее по скалистите и тревисти места, обикновено в близост до населени райони. Често се среща по Черноморието и други по-топли местности.

Описание

Многогодишно голо тревисто растение. Има дебел многоглав корен, от които растат по няколко стъбла. Те са разклонени, облистени гъсто и с височина до 70см. Листата са дълги, последователно разположени, с петура, която е неправилно наделена на линейни дялове. Имат сиво-зелен цвят и са дълги до 6см. Цветовете имат дълги дръжки, разположени по върха на растението и са жълти. Чашката е с 5 чашелистчета и е дълбоко разделена, а тичинките са 15 на брой. Плодът представлява 3-гнездна кутийка с голям брой кафяво-сиви семена. Цъфти през юни и юли.

Дрога (Използваема част) на зърнеш

След пожълтяване на плодовете се берат семената. Това обикновено става през месеците юли или август.

Съдържание (Химичен състав) на зърнеш

Алкалоиди (хармакол, хармалин, хармин и тетрахидрохарман), хармин, гпеганин (в цветовете), хармидин, тлъсто масло, дезоксипеганин, багрила ( в семената).

Действие и приложение на зърнеш

Вътрешно се прилага при стомашно-чревни заболявания, проблеми с менструацията, епилепсия, увреждания на мозъка и сексуални проблеми. Пеганинът в състава на зърнеша действа антихолестериново и стимулиращо за гладката мускулатура на червата и матката. Също увеличава количеството жлъчка, има негативен инотропен ефект върху сърцето и намалява кръвотока на коронарните съдове. От хармина се произвежда бензилхармин , който има силен ефект върху стомашно-чревния тракт. При определена дозировка се използва за лечение на Паркинсон, защото действа върху парасимпатиковата нервна система. Външно билката се използва за лечението на косопад и хемороиди.

Внимание! Растението е отровно! Да се приема само след лекарско предписание. При предозиране причинява конвулсии и халюцинации.

One Reply to “Зърнеш – Peganum harmala”

  1. h.o. :

    От къде могат да се купят семена от тази билка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.