Змийско мляко – Chelidonium majus

Латинско име на змийско мляко

Chelidonium majus – сем. Papaveraceae

Други български имена на змийско мляко

жълта млечка, лишейче, жълтениче

Имена на чужди езици на змийско мляко

celandine, great celandine, greater celandine, nipplewort, swallowwort (английски); Schollkraut (немски)

Разпространение на змийско мляко

Произлиза от страните на Евразия от умерения и субтропичен климатичен пояс. Пренесено е и в Северна Америка. В България се среща по влажните и сенчести местности, по горите и храсталаците, покрай огради и близо до заселените места.

Описание на змийско мляко

Представлява тревисто многогодишно растение, достигащо до 90см височина. Има къс корен, а стъблото е силно разклонено. Листата му са перести, а цветовете – жълти и в съцветия от 2 до 6 на брой.  Плодът е линеен, разпукващ се надлъжно по 2 шева. Змийското мляко съдържа оранжев млечен сок.

Дрога (Използваема част) на змийско мляко

Цялата надземна част (Herba Chelidonii) се бере през лятото, когато растението цъфти. Използва се и сока. Не се суши, а директно се правят от него сокове, тинктури и др. Сокът също се ползва в свежо състояние, поради това, че когато се изсуши се губят качествата му.

Съдържание (Химичен състав) на змийско мляко

20 вида алкалоиди (хелидонин, берберин, хелеритрин и др), етерично масло, витамин С, хелидонова киселина, сапонини, флавоноиди, тирамин и др.

Действие и приложение на змийско мляко

Действа жлъчногонно, спазмолитично, диуретично и антибактериално, както  и стимулиращо за черния дроб. Разширява гладката мускулатура. Използва се за лечение на стомашни болести (гастрит и диария), хроничен хепатит, жлъчно-каменна болест, артрит, ревматизъм, язви, треска, ракови заболявания (особено кожни и коремни), брадавици, както и при очни възпаления.

Приготвяне на змийско мляко

2 чаени лъжици змийско мляко се запарват в 0,3л вряща вода и се оставя да кисне около час. Пие се по 100мл 3 пъти на ден преди хранене. Външно се ползва свежия сок, с който се мажат брадавици и лишеи.

Змийското мляко действува добре като болкоуспойоително средство при чернодробни и жлъчни заболявания (жлъчни камъни и пясък, жълтеница), при стомашен катар, чревен катар, диарии, смущения в храносмилането. Оказва болкоуспокоително и спазмоаитично действие при всички посочени по-горе заболявания.

Препоръчва се приложението на запарка, но още по-добре на тинктура от прясното растение. Змийското мляко трябва да се приема по предписание на лекар.

Българската народна медицина прилага змийското мляко при много заболявания (отварата като диуретично средство при воднянка за регулиране на меструацията, против скрофули, сифилис, малария, болести на черния дроб, жълтеница). Млечният сок от прясното растение се препоръчва като ефикасно средство за премахване на брадавици.

Внимание! Силно отровно растение! Предозирането води до кашлица, гърчове, сънливост, раздразнения на кожата и диария. В някои държави използването на змийско мляко е ограничено.

One Reply to “Змийско мляко – Chelidonium majus”

  1. Анастасия цекова :

    Билката я ползвам и съм много доволна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.