Здравец – Geranium macrorrhizum

Латинско име на здравец

Geranium macrorrhizum (Geraniaceae)

Други български имена на здравец

обикновен здравец

Имена на чужди езици на здравец

bigroot geranium, Bulgarian geranium, rock crane’s-bill (английски)

Разпространение на здравец

Расте в Европа (Южна и Югоизточна), а в България може да се види по влажните, сенчестите и скалисти места.

Описание на здравец

Тревисто многогодишно растение. Има хоризонтално и плитко разположено коренище, покрито с тъмножълти люспи, което понякога се вижда над земята. Стъблото е изправено и покрито с власинки. Долните листа са 5-6 длановидно делни, назъбени по края и с дълги дръжки. По-горните листа са срещуположни, жлезисто и простовлакнести. Има розово-лилави цветове с правилна форма, събрани заедно по върха на клонките с дълги дръжки. 5 чашелистчета с осилче на върха им. И венчелистчетата са 5, лилави на цвят, но понякога и бели. Тичинките са 10, като всяка има прашник. Здравецът е покрит с косъмчета и има приятна ароматна миризма. Цъфтежът му е от Април до Юли.

Дрога (Използваема част) на здравец

Юли и Август се бере както надземната част, така и коренището.

Съдържание (Химичен състав) на здравец

Съдържа етерично масло (алкохоли, кетони и сесквитерпенови въглеводороди), смоли, слуз, елагова киселина, дъбилни вещества, нишесте и флобафенов комплекс.

Действие и приложение на здравец

Вътрешно се използва срещу диария (много ефективно при по-малки деца), холери, дизентерия, стомашно-чревен катар, възпаление на дебелото черво, обилна менструация при жените и кръвотечение. Външно помага при кожни възпаления, рани, циреи, хемороиди, бяло течение. Прави се гаргара на гърлото. Приема се само като студен извлек, който се прави от корените. Други видове здравец също се използват за различни проблеми. Кръвният здравец лекува анемия и заболявания на сърцето. Действа стягащо и кръвоспиращо. Зловонният здравец се взема за ревматизъм, песъчинки в бъбреците, безплодие, стомашни и чревни болки и подагра. От надземната част на насеченолистния здравец се прави отвара против скрофули.

Приготвяне на здравец

Свежото коренище се нарязва и 2 чаени лъжици се киснат в половин литър студена вода за 8 часа, след което отварата се прецежда. Останалото в цедката се използва за правене на компреси и тампони за външно приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.