За какво да внимаваш през ваканцията, ако си бременна

бременност митове

За какво да внимават през ваканцията бременните жени

Съществуват различно много митове касаещи бременността и летния сезон, знаейки че можем да ги подложим на сериозно съмнение. По долу ви предлагаме коментарите на специалистите, които несъмнено ще ви бъдат от полза ако сте една бъдеща майка.

Мит 1: За бременните жени е полезно къпането в реките и морето.

За бременните е забранено къпането в откритите водоеми. Само морето прави това изключение следствие на високата концентрация соли. Благотворно влияние оказва  морската вода върху организма, защото го насища с много полезни минерали. Не е противопоказно къпането на бъдещите майки, но е много препоръчително те да бъдат особено внимателни. Не е препоръчително да се влиза във водата, ако температурата е  по-ниска от 20-21 градуса. Желателно е плажът да е оборудван с чадъри, съблекални, питейна вода, тоалетни и пункт за спешна медицинска помощ. При бременните жени е важно да могат да си плуват комфортно, като избягват да им е много студено. Също да не прекарват във водата повече от 15-20 минути, нито пък да си правят кални бани, тъй като  организмът им ще се претовари.

Понякога се случва бъдещите майки да получат схващане на краката. Дължи се на  промяната в обмяната на веществата и може да става дори на топло място или в покой.  Но в прохладните води е още по-вероятно схващанията да зачестят и става особено опасно ако си плувате или гмуркате. За безопасността е много необходимо да се спазват  следните няколко съвети: преди да влезнете в морето направете някакви упражнения за загрявка на краката или масажиране. Ако имате склонността към схващания най-добре не плувайте много далеко от брега.

Мит 2: Много опасни са полетите и пътуванията, затова бременните е необходимо  да си почиват само вкъщи.

Възможността за пътуване зависи от голяма степен до това как ще протече  бременността. Далечните пътешествия не са за препоръчване до към 12-та и след 30-та седмица. Времето идеално за пътуване е чак след третия месец (или вторият триместър), защото женският организъм се е приспособил към новото състояние, но е задължителна консултацията с акушер-гинеколога преди самото заминаването. Има доста държави, в които ако се наложи можете да се обърнете към спешната медицинска помощ. В течение на бременността акушер-гинеколога открие някакви усложнения много е вероятно да ви препоръча да си почивате на разстояние от 50-70 км не понадалеч от града, в който си живеете.

При вашата ваканция изборът на климатична зона е немаловажен въпрос. Рискът от неблагоприятната реакция за организма от горещините, съчетани с доста висока влажност е голям. При Турция, Индия и Египет летните температури достигат често около 40-45 градуса. Желателно е да се ориентирате към средиземноморски страни, като Хърватска, Италия, Франция дори и Швейцария. Трябва да подчертае, че в последния триместър е нежелателно рязката смяна на климата.

При далечните пътувания не се препоръчва за бременните жени да се возят в автобус. При дългото седене в една поза на бъдещата майка можело да се отрази зле. Круизът дори и на комфортен кораб може да донесе риск от морската болест. Добре е  бременната да не си подлага организма на рискове и да откаже морското пътешествие. За предпочитане са полетите, особено ако е нужно да се преминат хилядите  километри. В самолетите е възможно да се изправиш и да се поразходиш. Но при резките изменения на атмосферното налягане, когато самолета излита или каца не въздейства добре. Много благоразумно е въобще да се избягват доста  продължителните полети след седмия месец. Затова политиката на доста авиокомпании решават да не допускат на борда си жени във вече напреднала бременност.

Пътуването с влак също може да има своите минуси и плюсове. Също може да бъде уморително пътуването, но има възможност да се лежи и да се разхождате, което го  прави този тип транспорт един от най-подходящите за бременните. При купуването на билета си изберете купето да е с климатик и влака да е с ресторант.

Мит 3: За бременните жени е нужен тен, за да има повишено производство на витамина D и правилно да се развие плода.

Факт е, че ултравиолетовите лъчи могат да стимулират синтеза на витамина D. При получаването на тена една бъдеща майка трябва да се отнася с особено внимание. Да не се допуска изгаряния по кожата. Най-добре е да се започне с 15-20 минутно излагане на слънчеви лъчи в ранните утринни часове и много постепенно да се  увеличава интервала. Най-подходяшото време за плажа е до 10:30-11 часа сутринта и следобед след  16-16:30. Много е важно ползването на слънцезащитния крем, който да е подходящ за бременните. За предпочитане са изпитаните козметични средства на утвърдени марки и строгото спазване на инструкциите при нанасянето. Дрехите, които ще носите, трябва да са по-свободни, да са светли, да са от естествени тъкани и си носете винаги шапка. Като предпазвате кожата си от слънцето, това ще ви помогне да не се образуват тъмни петна по лицето, които са характерни през бременността. Доста често заради хормоналните промени в организма тези петна могат да се появяват на челото и по носа. Не се препоръчват използването на кремове или лосиони за изкуствен тен. Техните съставки ще проникват през кожата към кръвообращението и ще достигат до плода, като могат да му повлияят неблагоприятно. Солариумите също са противопоказни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.