Защо ни е нужен хлябът при хранене

хлябПрез последните години се забелязва намаляване на консумираното количество хляб – особено при жените и младите хора, които искат да изглеждат добре и се подлагат на диети.

Хлябът не трябва да се изключва от менюто, защото е универсална човешка храна.

Със своите комплексни глюциди, фибри, растителни протеини и различни витамини хлябът е полезна храна за всеки. Той доставя 15,5% от необходимата дневна енергия.

Балансираното хранене се състои от 35-40% липиди /мазнини/, 15% протеини /белтъчини/ и 45-50% глюциди /захари/. Изследвания в някои европейски страни показват, че през последните години се забелязват отклонения от това препоръчително съотношение – намалява количеството на мазнините и захарите и се увеличава частта на животинските протеини. С течение на времето този начин на хранене може да доведе до сърдечносъдови проблеми, бъбречна недостатъчност, остеопороза, хронични възпалителни процеси на червата. Хлябът може да внесе баланс,тъй като самият той е комплексен продукт.

Полезните свойства на хляба като универсална храна са:

Хлябът е източник на основни хранителни вещества и минимум мазнини – той съдържа голямо количество комплексни захари и фибри и е беден на протеини, с което напълно отговаря на критериите за полезна и балансирана храна.

Хлябът зарежда с енергия. Глюцидите доставят необходимата енергия за функционирането на мускулите и нервната система.

Хлябът е вкусен и със сирене, и с парче шоколад дори. Разнообразието от видове хляб позволява комбинирането му с многобройни продукти и постигането на най-различни вкусове.

Хлябът е богат на разнообразни фибри. Фибрите са важни за чревната дейност и предпазват от някои заболявания. В хляба има разтворими фибри, които забавят храносмилането, и неразтворими, които го ускоряват. В зависимост от типа хляб съотношението между двата вида фибри може да бъде различно.

Хлябът винаги е готов за консумация и лесно може да се носи навсякъде. По всяко време на деня той спасява в критични моменти, защото дори в малко количество укротява глада и успокоява стомаха.

Комбинацията от фибри и комплексни глюциди създава чувство за засищане, което помага да се избегне похапването на сладки неща между отделните хранения.

Хлябът е неизменна част от доброто начало на деня. Съчетаването му с кафе или чай, млечен продукт и плод или плодов сок допринася за пълноценната закуска, която осигурява енергия и полезни за организма вещества.

Заедно с хляба на масата идва и апетитът, предусещането за един приятен момент от деня, споделен с близки или приятели, незаменимото удоволствие от уюта на дома.

One Reply to “Защо ни е нужен хлябът при хранене”

  1. Dedicated servers :

    Нискокалоричната диета, спазвана дори и в продължение на 8 години, не повлиява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания, колоректален рак и рак на гърдата при възрастните жени. Ако децата срещат трудности в учението, проблемът може съвсем да не е в техните интелектуални способности, а в недостатъчното или неправилното хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.