Задължително! Всеки месец опипвайте тестисите си

Проф. Христо Куманов твърди, че това е най-добрият начин за ранно диагностициране на тумори в тестисите

тестиси тумор

Опипването е задължително за ранно диагностициране

Според проф. Христо Куманов, както хормоналните проблеми, така и хроничните травми и инфекции могат да се превърнат в причина за появата на рак, цитира думите на специалиста Агенция Блиц.

Професорът, който дълги години е бил начело на Институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация към Медицинска академия, разкрива, че засегнати от рак на тестисите са най-вече мъжете в творческа възраст, но в последно време зачестяват случаите и на възрастни пациенти, при които се развива онкологично заболяване. Заболяването не подбира възраст или раса, като заема около 10% от всички онкологични тумори в урогениталната система на мъжа.

Двете най-чести причини за развитието на онкологично заболяване във въпросната зона са травма, но не остра такава, а по-скоро с хроничен характер, допълва проф. Куманов, както и крипторхизъм, свързан с „тестисен дискомфорт”.

Като основен съвет, който медикът дава на всички млади мъже, е веднъж месечно след топъл душ да опипват внимателно тестисите си. Ако се натъкнат на нещо „различно” в структурата или формата им, за разлика от предишни месец, задължително е да потърсят съвет от специалист. Важно е да се потърси мнението на уролог, а не на общопрактикуващ лекар, защото в редица случаи забавянето може да е с непреодолими последици.

Източник: Здраве.орг

4 Replies to “Задължително! Всеки месец опипвайте тестисите си”

 1. Вили Великова :

  Да, многа важно е това, както и ние жените трябва да умеем да проверяваме гърдите си!

  1. Спаско :

   А ако не умеете, ние с радост ще ви ги проверяваме!

 2. Джихад :

  Вили Великова, ако искаш може да ти покажа някоя друга техника за ефективна проверка на гърдите :) :)

 3. Ексцентричната :

  БРАВУУУУУУУУУ.МНОО УМНЪ СЪМ И ШЪ ВИ ПУКАЖЪ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.