Задух и сърце

задух

Задух наричаме чувството за затруднено дишане. Затруднена може да бъде фазата на вдишването. Тогава говорим за инспираторен задух. В други случаи може да се затрудни фазата на издишването. Това наричаме експираторен задух. При трети случаи е затруднено както вдишването, така и издишването — т.нар. смесен задух. Инспираторният задух срещаме при стеснение на големите дихателни пътища — ларинкс, трахея, бронхи. Експираторният задух е симптом на хроничния брон­хит, белодробния емфизем и особено на пристъпа при бронхиалната астма. Астма наричаме пристъпният за­дух независимо от това, какъв е неговият произход.

Задух може да се наблюдава и при здрави хора. При по-значително физическо усилие честотата на дишането се увеличава и задълбочава паралелно със засилената работа на сърцето. Ако физическото натоварване продължи прекалено дълго време, дишането и кръвообра­щението не са в състояние да осигурят енергийните и кислородните нужди на организма. Към учестеното ди­шане се прибавя и чувството за недостиг на въздух. Този задух е физиологичен механизъм, който предпазва организма от преумора. Възстановителният период и нуждата от повече кислород са толкова по-големи, кол­кото лицето е по-малко тренирано. Всички сме виждали как ускорено дишат лекоатлетите бегачи след финиширането. Това дишане е израз на недостига на кис­лород по време на бягането. Колкото спортистът е по-добре трениран, толкова по-бързо след физическото натоварване се успокоява дишането му.

У здрави хора задух може да се появи, ако се изкачат на 3000—4000 метра над морското равнище, особено при физически усилия. Това състояние се обозначава като планинска болест. Тя настъпва поради намаленото насищане на кръвта с кислород. Тренировката и ак­лиматизацията повишават издръжливостта на организ­ма и след известно време задухът, а така също и другите явления (отпадналост, сърцебиене, главоболие, виене на свят и пр.) изчезват.

Болните от невроза се оплакват често от задух. За­труднението в дишането се състои в това, че се налага от време на време да поемат дълбоко въздух. Болният има усещането, че въздухът не може да навлезе свободно в белите дробове, това го измъчва и го принуж­дава съзнателно, енергично да поема въздух. Всъщност въздишките на влюбените не са нищо друго, а симптом на дихателната им невроза.

Задухът е сериозен симптом при заболяванията на сърцето. Той се появява тогава, когато в резултат на заболяването настъпи отслабване на сърдечния мускул. Задухът може да бъде постоянен или пристъпен, само при физически усилия или да настъпва спонтанно и през нощта.

За да се разбере сигурно кога задухът е невинно съ­стояние и кога симптом на сериозно заболяване, е необходима помощта на лекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.