Задавяне при болния

задавянеКапачето на ларинкса припокрива неговия вход при всяко преглъщане, като предотвратява попадането на храна или течност в трахеята. Сложното взаимодействие между различните мускули може да бъде нарушено, когато болният е в безсъзнание или са настъпили парализи. Тогава в трахеята навлиза храна, която след това достига до белите дробове. Резултатът е тежки белодробни възпаления и разстройства на дишането. По тези причини на болни в безсъзнание никога не трябва да се дава течност през устата.

Подобни усложнения могат да настъпят, ако болният повърне преди или по време на загубата на съзнание. При повръщане главата на болния трябва да бъде винаги настрани!

По-често и много по-безопасно е „задавянето“ по време на хранене. Малки остатъци от храна попадат в ларинкса и със силна кашлица се изтласкват бързо навън. Тези кашлични пристъпи могат да бъдат много обезпокоителни и мъчителни, както и да доведат до усложнения.

По принцип (не само при заболяване) човек не трябва да се смее и да говори с пълна уста . Силното вдишване при смях може да причини задавянето.

Какво да правим при задавяне?

Потупването по гърба има обикновено само символично значение. Понякога то може да засили действието на мускулите и чрез силно закашляне да предизвика изкарването на чуждото тяло.

Ако само по себе си безобидното „задавяне“ предизвика спиране на дишането, трябва незабавно да се приложи изкуствено дишане дори и когато има опасност чуждото тяло да навлезе още по-дълбоко в дихателните пътища. Това важи само при спиране на дишането, а не при задавяне въобще.

Задавянето може да се предотврати, като при храненето на болния се дават малки хапки храна, която се сдъвква добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.