Загуба на съзнание – безсъзнание

загуба на съзнание - безсъзнание

Безсъзнание – това е загуба на съзнание, предизвикана от временно нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Като правило съзнанието се губи за кратко време.

Безсъзнанието може да не бъде предизвикано някаква патология или обратно да показва за наличието на сериозно заболяване. Във всеки случай, това състояние изисква посещение при лекар и установяването на точните причини.

Внезапната загуба на съзнание е сериозно явление. Разумните последователни действия може да се окажат животоспасяващи. Преди загубата на съзнание може да се наблюдават следните признаци: забавени движения, апатия, забавени реакции (коматозна форма). В някои случаи безсъзнанието настъпва внезапно (инсултна форма, мозъчен удар). Безполезно е при домашна обстановка да се правят опити за изясняване на причините. Всяко състояние на безсъзнание е показание за неотложна лекарска помощ. Търси се по спешност „Бърза помощ“.

Мерки за поддържане и стабилизиране на дишането и кръвообращението при загуба на съзнание

  • Болният се поставя в легнало положение, дори и на пода (при внезапно падане).
  • Осигурява се устойчиво странично положение (освен ако не е възможно по други причини, напр. наранявания) с оглед да се избегне аспириране на повърнатото. При възможност краката се поставят нависоко.
  • При спиране на дишането и сърдечната дейност се започва реанимация.
  • Болният се завива с одеяла за избягване на топлинната загуба.
  • Не се дават лекарства или течности през устата.
  • Ако пострадалият е получил травма при падането, трябва да се обработят всички рани и синини, а също да се спре кръвотечението с помощта на притискаща превръзка.
  • Снемат се пристягащите части от облеклото. Почистват се остатъците от храна в устната кухина.
  • Не се предприемат излишни манипулации (напр. смяна на бельото) преди идването на лекаря.

Лекарят трябва да бъде правилно информиран с всички подробности. Посещението на лекаря е наложително дори ако болният е вече в съзнание и контактува с околните. При падане да се обърне внимание на нараняванията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.