Загуба на слуха

Всяка година този проблем придобива все по-голямо значение. Голяма част от хората страдат от загуба на слуха. Понижението му може да бъде няколко различни вида. Когато разговорната реч се възприема трудно от разстояние 3-4 м. се говори за леко намаление на слуха. Ако възприемането на речта е възможно само ако се говори непосредствено до ухото се наблюдава тежко увреждане. Увреденият слух в детската възраст прави невъзможно детето да се научи да говори. Това е и най-честата причина за глухонямост.

Причините за загуба на слуха могат да са разнообразни, но най-често са: хронични възпалителни процеси – адхезивни отити, гнойни средни отити, туботимпанални атари, аномалии в развитието на средното ухо, резултат от усложненията на лабиринтит, поражения на слуховия нерв в резултат на инфекциозни заболявания, както и други токсични и звукови фактори. Също така влияние оказват и възрастовите промени в ухото.

Ако слухът е намален поради увреждане на звукопроводната част на ухото, правилно приложеното медикаментозно или оперативно лечение може да подобри или възстанови напълно слуха. При увреждане на звукоприемната част, понижението на слуха води до необратими и промени, при което настъпват тежки състояния граничещи дори с глухота.

Определянето на точното място на увреждане е важно за правилната диагноза и адекватното лечение. То може да се определи от специалист оториноларинголог, чрез съвременни диагностични средства. Тежко чуващите деца и възрастни подлежат на слухова рехабилитация, която в повечето случай дава много добри резултати. След консултацията със специалиста, може да се използва и подходящ слухов апарат. По този начин при увреден слух, без особени усилия се възприемат разговори, може да се посещават концерти, кина, театри, да се слуша радио, да се гледа телевизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.