Жълта комунига – Melilotus officinalis

Латинско име на жълта комунига

Melilotus officinalis (Leguminosae/Fabaceae)

Други имена на жълта комунига

медна детелина, едра еньовка, жълта комунига

Разпространение на жълта комунига

Расте в цяла Европа, Средиземноморието, Тибет, Иран, и ОНД. В България вирее из храстите, по влажните и тревисти места, както и из нивите, като плевел.

Описание на жълта комунига

Двугодишно тревисто растение. Има изправено, силно разклонено, леко ъглесто и достигащо до метър височина стъбло. В горната си част е окосмено. Коренът също е силно разклонен, белезникав на цвят. Има тройни листа, разположени последователно, а листчетата са с обърната яйцевидна форма. По края си са назъбени, имат дълги дръжки и са покрити с власинки от долната си страна. Прилистниците са целокрайни и шиловидни. Цветовете са дълги до 7мм и са събрани в гроздове. Венчетата са жълти, състоящи се от 5 различни листчета. Плодът също има яйцевидна форма, гол е, представлява кафяв боб с едно семе. Цъфти през лятото, до Септември.

Дрога (Използваема част) на жълта комунига

От Юни до Август се берат цъфналите стръкове  (Herba Meliloti). Отрязват се около 25см от върха. Когато се изсуши, билката има миризма на свежо сено.

Съдържание (Химичен състав) на жълта комунига

При сушенето на билката се образува кумарин, който придава специфична миризма. Съдържа още смоли, дъбилни вещества, мелилотин, флавони, сапнини,холин и слъзни вещества.

Приложение на жълта комунига

Помага при главоболие, мигрена, безсъние, хистерия, невралгии, разширени вени, проблеми с менструацията, тромбоза, хронични катари на дихателните пътища. Действа успокояващо на нервите. Кумаринът има противогърчов и наркотичен ефект. Външно се прилага като обезболяващо. Нанася се при циреи, гнойни рани, уши и очни възпаления и ревматични отоци.

Приготвяне на жълта комунига

Прави се запарка с 2 супени лъжици жълта комунига и 500мл вряла вода. Оставя се да се запари за няколко часа. Пие се три път на ден преди ядене. Външно от билката се правят студени компреси.

Българската народна медицина препоръчва отварата от комунига като успокоя­ващо нервната система средство (при главоболие, безсъние, неврастения, нервни при­падъци, хистерия, меланхолия, при спазми). Предписват я още за регулиране на мен­струацията, при диария и газове в червата. Топли лапи от комунига се прилагат при „отичане и втвърдяване“ на гърдите у кърмачки, при отоци при подагра и при гнойни рани, циреи, за „разнасяне“ на подкожни кръвоизливи и др.

Внимание! В големи дози билката е отровна. Страничните ефекти включват повръщане, кръвоизливи и чернодробни увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.