Ефедра – Ephedra distachya

Латинско име на ефедра

Ephedra ditachya – сем. Ephedraceae

Имена на чужди езици на ефедра

sea-grape (английски)

Разпространение на ефедра

Среща се в Южна Европа, Северна Африка, Азия и субтропичните части на Америка. В България расте по скалите и песъчливите места, особено по морското крайбрежие. Може да се види също и в Родопите и Стара планина. Култивира се, като се засажда есенно време.

Описание на ефедра

Има 40 вида ефедра и макар някои от тях да са пълзящи растения, тя обикновено представлява многогодишен голосеменен и разклонен храст, достигащ до около 1,5 метра височина и широчина. Издържа на студ и има разклонени и прешленести стъбла. Листата приличат на ципести люспи, недоразвити са. Цъфти през първите месеци на лятото, а по-късно растат червени месести плодове. Има дребни и жълти псевдоцветове. Мъжките са групирани по много, а женските са по 2.

Дрога (Използваема част) на ефедра

В края на пролетта се бере надземната част  (Herba Ephedrae) – още не вдървените клонки с дължина до 25см. Може да се суши на сянка и е горчива на вкус.

Съдържание (Химичен състав) на ефедра

фенилалкиламини, смолист вещества, ефедрини, флобафени и дъбилни вещества.

Действие и приложение на ефедра

Ефедринът действа подобно на адреналина, като повишава кръвното налягане. Той ускорява дишането, отпуска бронхите, разширява зениците и свива кръвоносните съдове. Ефедрата се използва при алергии, възпаление на носната лигавица, нощно напикаване, сенна хрема и др.

Приготвяне на ефедра

Билката се нарязва на ситно и 1 лъжичка от нея се запарва с 300мл вряща вода. Оставя се да кисне така около час. Отварата се пие по 50мл час след ядене, 3 пъти на ден.

Внимание! Противопоказна е при пациенти с хипертония, тереотоксикоза и прекарали инфаркт или инсулт. Възможни странични ефекти са безсъние и сърцебиене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.