Естрагон – Artemisia dracunculus

Латинско име на естрагон

Artemisia dracunxulus – сем. Compositae

Други български имена на естрагон

староус, тархус, тарос

Имена на чужди езици на естрагон

French tarragon, Russian tarragon, silky wormwood, tarragon, wild tarragon (английски); dragon, estragon (френски); Estragon (немски); dragoncillo, estragon (испански)

Разпространение на естрагон

Среща се почти във всички европейски части, Средна Азия и Далечния Изток. В България се култивира като декоративно растение и като подправка, но се използва и в медицината.

Описание на естрагон

Многогодишно тревисто растение с еднометрово ребристо стъбло, разклонено в средата и горната си част. Листата са последователно разположени с дължина между 2 и 6 см и широчина 1-8мм. Леко назъбени са или целокрайни, както и слабо окосмени, Коренището е дълго, пълзящо и змиевидно. Цветовете са дребни със събрани в кошнички белезникави венчелистчета, образуващи съцветия. Цялата билка е зелена на цвят, като понякога по-младите растения са покрити с мъх и имат приятен аромат и вкус. Цъфти в края на лятото.

Дрога (Използваема част) на естрагон

По време на цъфтежа се бере частта с листата над земята. Дава една реколта през Юли и една през Септември. Суши се бързо на температура до 35 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на естрагон

Съдържа 0,45% етерично масло (метилхавикол, феландрен, алдехиди, оцимен и линалилацетат), горчиви вещества, дъбилни вещества, стерини и восъци.

Действие и приложение на естрагон

Вътрешно се приема при проблеми с храносмилането, както и против глисти при децата. Явява се като една от най-ефективните билки против глисти. Външно се налага при зъбобол, ишиас и ревматизъм. Китайците го използват при проблеми с храносмилането и менструацията. Има леко горчив вкус и пикочогонно и понижаващо температурата действие.

Приготвяне на естрагон

Стръковете естрагон се попарват с вряла вода, за да омекнат. След като изстинат се прилагат външно. За вътрешнa употреба се извлича етерично масло, а от листата могат да се приготвят супи, салати и подправка. Използва се и при производството на консервирани храни.

Внимание! Противопоказно е за бременни жени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.