Есенен минзухар – Colchicum autumnale

Латинско име на есенен минзухар

Colchicum autumnale – сем. Liliaceae

Други български имена на есенен минзухар

мразовец, кърпи кожух

Имена на чужди езици на есенен минзухар

autumn-crocus, colchicum, meadow-saffron (английски)

Разпространение на есенен минзухар

Среща се в Европа, Китай, Северна Африка и Западна Азия. В България расте по ливади, поляни и сред храстите до 2000м надморска височина. Издържа на студа и обича добре отводнени влажни почви и шарената сянка.

Описание на есенен минзухар

Тревисто многогодишно растение, което има 45 разновидности. През пролетта плодникът изниква над земята заедно с до шест 30-сантиметрови листа в тъмнозелен цвят. Самият плодник първоначално е зелен, но след това пониква кафява кожеста кутийка, в която има много семена. Те са твърди, с диаметър 2-3мм и са черно-кафяви. На вкус семената са горчиви и са силно отровни. Грудко-луковиците на растението имат ципеста обвивка и на дължина достигат до около 5см, а диаметър – 3см. Миришат лошо и също са горчиви на вкус.

Дрога (Използваема част) на есенен минзухар

Семената(Semen Colchici) и грудко-луковиците (Bulbus Colchici). Берат се в началото на лятото, след узряването на семената.

Съдържание (Химичен състав) на есенен минзухар

Цветовете, листата, особено семената, притежават силно горчив, противен вкус и са извънредно силно отровни!

Химичен състав на есенен минзухар

Тлъсто масло, захар, апигенин, фитостероли, колхицин, колхамин, скорбяла и др.

Дейтствие и приложение на есенен минзухар

Използва се за лечението на злокачествени образувания и левкози, при рак на кожата и като обезболяващо при болни от подагра. Облекчава и ставния ревматизъм. С есенен минзухар се третират също средиземноморска треска и склеродормия. Има пикочогонно и слабително действие. Приложението на препарати, съдържащи колхицин, при подагра е наистина успешно, но рискувано, защото диапазонът между лечебната и токсичната му доза е много малък. Дозата не трябва да превишава 0,0001 г 3 —4 пъти на ден (изчислено за колхицин). Лечението с препарати, съдържащи колхицин, може да се провежда само под прякото наблюдение на лекар.

Приготвяне на есенен минзухар

Приема се единствено под формата на медикаменти.

Внимание! Колхицинът и колхиминът, които влизат в състава на билката, са силно отровни. Страничните ефекти от приемането им включват стомашни болки и увреждане на бъбреците. При продължителна употреба се наблюдават мускулни болки, отпадналост, косопад. Противопоказно е при бременни жени и страдащи от бъбречни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.