Еньовче – Galium verum

Латинско име на еньовче

Galium verum – сем. Rubiaceae

Други български имена на еньовче

истинско еньовче, жълто еньовче

Имена на чужди езици на еньовче

lady’s bedstraw, yellow bedstraw (английски)

Разпространение на еньовче

Расте из цяла европа, както и в Югозападна Азия. В България може да се види по поляните, пасищата, тревистите местности, из храстите, не само в низините, но и по планинските райони.

Описание на еньовче

Многогодишно тревисто растение с 80-сантиметрово стъбло, което е четириръбесто, леко разклонено, покрито с власинки и се приповдига в долната си част. Листата му са игловидни или теснолинейни, разположени са прешленовидно едно над друго. Отгоре са тъмнозелени на цвят и голи, а отдолу са влакнести. Цветовете са ярко жълти, дребни и събрани на гъсто по върха на стъблото. Няма чашка, а венчето е с 4 листчета и сраснало в основата си. И тичинките са 4 на брой, а плодникът се състои от 2 плодолиста. Плодът представлява гладко орехче, което се разделя на 2 половини. Цъфти през летните месеци.

Дрога (Използваема част) на еньовче

От Май до Август се берат цветовете, като се отрязва около 20-30см от върха на растението. Суши се при температура около 40 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на еньовче

Съдържа глюкозиди (галозин, рубиадин, асперулозид), багрила, лимонена киселина, силициева киселина, дъбилни вещества, етерично масло, соли, танини и др.

Действие и приложение на еньовче

Вътрешно се използва при катар на стомаха или червата, бъбречни заболявания, проблеми с пикочния мехур, болки на черния дроб, ревматизъм, плеврит, вода в корема, болки в стомаха и червата. Външно се прилага при отоци, обриви на кожата и скрофули. В народната медицина сокът от прясното еньовче се използва за третиране на хронични кожни обриви и рак на кожата. Има обезболяващо, диуретично и слабително действие.

Приготвяне на еньовче

Запарка от еньовче се приготвя като 2 чаени лъжици от изсушените цветове се нарязват или счукват и се заливат с 250мл вряща вода. Отварата се прецежда и стига за 1 ден. Пресният сок се смесва със свинска мас в съотношение 1:10, при което се получава мехлем, с който се мажат лишеи, циреи и кожни обриви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.