Елшовиден зърнастец – Frangula alnus

Латинско име на елшовиден зърнастец

Frangula alnus – сем. Rhamnaceae

Други български имена на елшовиден зърнастец

бабушка, дива боя, чернилка

Имена на чужди езици на елшовиден зърнастец

alder buckthorn, frangula, glossy buckthorn (английски)

Разпространение на елшовиден зърнастец

Расте по низините, край бреговете на реките и по влажните планински местности на надморска височина до 1000м.

Описание на елшовиден зърнастец

Представлява дърво или храст с височина до 3 метра и трилистници без бодли. Младите клонки са с червено-кафява кора, а по-старите – с тъмно сива, дори черна. Храстът има стъбло с небодливи кафяви клони. Листата са елипсовидни, целокрайни, голи, с дължина 4-7см. Отгоре са гладки и тъмно зелени, а отдолу – жълто-зелени. Цветовете са дребни, събрани в пазвите на листата и имат белезникавожълт цвят. Плодът е отначало зелен, после черен, а в зряло състояние е черна, сочна костилка с 2—4 семена.Цъфти от май до септември.

Дрога (Използваема част) на елшовиден зърнастец

Използва се кората (Cortex Frangulae) и плодовете. През март и април се обелва кората с дебелина 2мм от стъблото и клоните, преди да се разлистят. Не е годна за употреба веднага след изсушаване.

При всички случаи се използва само кора, която е отлежала 1 година.

Съдържание (Химичен състав) на елшовиден зърнастец

Съставките в кората след едногодишно отлежаване включват фитостеринов алкохол (рамнол), смодин, дъбилни вещества, алкалоиди, смола, антрахиноииви и антранолови глюкозиди и изосмодин.

Действие и приложение на елшовиден зърнастец

Действа силно очистващо, поради съдържанието си на антраглюкозиди. Вътрешно се прилага при лениви черва, запек, водянка, жълтеница, заболявания на черния дроб и хемороиди. Усилва перисталтиката на дебелото черво, като не засяга лигавицата на тънките черва. Препоръчва се като очистително средство за тежко болни и бременни жени. Външно със зърнастец се третират кожни заболявания, гнойни рани и циреи.

Приготвяне на елшовиден зърнастец

1-2 лъжици от корените се заливат с 250мл студена вода и се оставят да киснат 12 часа, след което се прецеждат. Отварата се пие по 1 чаша всяка вечер. За лекуване на кожни проблеми се използват плодовете, които се киснат 20 дни в оцет.

Внимание! Ако се използват пресни кори, които не са отлежали 1 година, предизвикват повръщане. Закупувайте само от аптеките. При използване дълго време води до понижение на нивата натрий в кръвта и оцветява урината в червено. Някои от страничните ефекти са аборт, слабост в мускулите, обезводняване и хопокалиемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.