Елеутерокок – Eleuterococcus senticosus

Латинско име на елеутерокок

Eleuterococcus senticosus – сем. Araliaceae

Имена на чужди езици на елеутерокок

eleuthero, Siberian-ginseng (английски); borstige Fingeraralie, sibirischer Ginseng , Stachelpanax, Taigawurzel (немски)

Разпространение на елеутерокок

Среща се предимно в страните от Далечния Изток и на руския остров Сахалин. В България вирее покрай смесените широколистни или иглолистни гори, по сянката.

Описание на елеутерокок

Представлява храст с височина между 1,5 и 3 метра. Има дълги корени, а стъблата са до около 30 на брой, червеникави на цвят и са покрити от шипове, гледащи надолу. Листата имат дълги дръжки, със сложна далновидна форма са и имат 5 остро назъбени листчета. Отгоре са голи и гладки, а отдолу жилките им са покрити с кафеникави власинки. Цветовете са по края на клонките и са събрани по 3-4 в кълбовидни многоцветия. Плодовете също са кълбовидни, имат черен цвят, 5 костилки и диаметър до 1см. Билката цъфти в края на лятото, през Юли и Август.

Дрога (Използваема част) на елеутерокок

Използват се само корените и кората.

Съдържание (Химичен състав) на елеутерокок

В състава му влизат етерично масло, сирингорезинол, глюкозиди, стероли, смоли, кумарини и др.

Действие и приложение на елеутерокок

Помага за по-бързо пълно възстановяване след прекарани болести и при проблеми, възникнали от менопаузата при жените. Действа стимулиращо на централната нервна система, подобрява условните рефлекси, повишава работоспособността, както физическата, така и умствената, дава по-остро зрение, понижава високото кръвно, отваря апетита, спира развитието на лъчева болест и като цяло прави противораковите медикаменти по-малко токсични за тялото. Екстрактът от кората и корените на елеутерокока действат благоприятно и при някои заболявания на психиката, особено при пациенти с хипохондрия.

Приготвяне на елеутерокок

200 грама от изсушените корени се накисват в алкохол и се оставят да престоят така 2 седмици. Отварата се приема по половин лъжичка 3 пъти на ден. Екстрактът от елеутерокок се приема по 30-ина капки половин час преди ядене.

Внимание! Има ниска токсичност. При предозиране предизвиква странични ефекти като раздразнителност, тревожност и безсъние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.