Екстазито – оръжие срещу левкемията

екстазиМодифицирана форма на екстазито може да се окаже с огромен потенциал при лечението на миелом, лимфом и левкемия, пишат за журнала Investigational New Drugs учени от Бирмингамския университет. Модифицираното лекарство има 100 пъти по – мощно противораково действие отколкото самото екстази, за което вече е известно, че проявява ефект срещу повече от половината ракови заболявания на белия кръвен ред. Изследователите вярват, че биха могли да създадат лекарство, което ефективно да бъде прилагано при хора.

Учените от университета в Бирмингам са открили преди 6 години, че повече от половината видове рак, засягащи белите кръвни клетки се повлияват от психотропни лекарства и това води до потискане на растежа им. В техните експерименти били включени хапчета за отслабване, антидепресанти и екстази. Още тогава обаче те предупреждават, че основният проблем е дозата – необходимото количество екстази, което ефективно ще повлияе злокачествен тумор, най – вероятно би убило пациента. Затова и си поставят задачата да открият начин, чрез който да успеят да изолират противораковите свойства на препарата, разграничавайки ги от токсичните му ефекти.

Учените започват съвместна работа с техни колеги от Западноавстралийския университет, което успяват да създадат новите съединения. Изследователите от Бирмингам откриват, че модифицираните форми имат значително по – добър ефект като противоракови средства – 100 пъти по – силен от този на самото екстази.

„Заедно ние открихме съединения, които се оказаха по – ефективни. Те са способни да навлизат по – лесно в раковите клетки и вероятно дори да ги унижощат. Знаейки това, ние теоретично бихме могли да създадем дори по – силни аналози на екстазито и евентуално да достигнем до момент, в който ще разполагаме с възможно най – оптималната му за нашите цели разновидност.” – това са думи на водещия изследването професор Джон Гордън.

„Не искаме да даваме на хората напразни надежди, но резултатите от това изследване показват, че има голям шанс за значителни подобрения в лечението на това заболяване в идните години.”

Професор Гордън допълва, че за него и неговия екип това е вълнуваща стъпка напред към откриването на ефикасно лечение за хората, страдащи от рак на кръвта.

Следващата стъпка е съединението да бъде тествано в предклинични проучвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.