Европейски саркофай – Plumbago europaea L.

Plumbago-europaea европейски саркофай

Латинско име на европейски саркофай

Plumbago europaea – Сем. Plumbaginaceae — Саркофаеви

Други български имена на европейски саркофай

Имена на чужди езици на европейски саркофай

Описание на европейски саркофай

Многогодишно тревисто растение, високо 30—120 см, със зелено, ръбесто, разклонено стъбло. Листата са с жлезисти зъбци, долните с дръжки, заоблени, а другите са ланцетни, приседнали, в основата сърцевидни. Цветовете са приседнали, с прицветници, събрани в къси класове, а цялото съцветие наподобява метлица. Чашката е зелена, 5-листна, сраснала, дълбоко 5-зъбчата, а тръбицата е покрита с едри, жлезисти трихоми. Венчето е 5-листно, сраснало, червено или розово, с дълга гръбица и петделен диск, слабо зигоморфно. Тичинките са 5, свободни. Плодникът е от 5 плодолиста, с горен яйчник. Стълбчетата са 5, в долната си част сраснали, в горната — свободни, влакновидни. Плодът е ципеста кутийка, разпукваща се по 5 шева. Цъфти през лятото.

Разпространение на европейски саркофай

По сухите, каменливи, чакълести и замърсени места, почти навсякъде в по-топлите части на страната като бурен.

Дрога (Използваема част) на европейски саркофай

Цялата надземна част на растението заедно с цветовете (Herba Plumbaginis).

Съдържание (Химичен състав) на европейски саркофай

Горчивото вещество илумбагин, танини, малко свободна галова киселина. Съставът на дрогата не е напълно уточнен.

Действие и приложение на европейски саркофай

Дрогата се препоръчва като еметично средство. Приложена външно върху кожата в по-големи дози, тя предизвиква образуване на мехури. Използува се при зъбобол, бяло течение у жените, кожни възпаления. Прилага се външно под форма на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши вода, оставя се да ври 30 мин и се прецежда. Използва се за промивки, лапи. компреси и др.
Българската народна медицина препоръчва отварата от корена за лапи при ревматизъм и за гаргара при зъбобол, а счукания пресен корен— във вид на каша, препоръчва смесена с растително масло (слънчогледово или маслинено)—също при ревматизъм и злокачествени тумори. Пресният корен, счукан на каша с готварска сол и син камък, се препоръчва против краста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.