Евкалипт – Eucalyptus globulus

Латинско име на евкалипт

Eucalyptus globulus  – сем. Myrtaceae

Имена на чужди езици на евкалипт

blue gum, bastard eurabbie, Maiden’s gum, Gippsland blue gum (английски); eucalyptus globuleux, gommier bleu (френски); Blaugummibaum, Fieberbaum (немски); eucalitto globolo (италиански); eucalipto azul (испански)

Разпространение на евкалипт

Евкалиптът произлиза от Австралия, но днес се отглежда и в много други страни, предимно в субтропичния климатичен пояс. На остров Тасмания е диворастящо растение. В Европа се култивира и вирее върху неутрални или кисели почви на слънчеви места.

Описание на евкалипт

Представлява 50-60-метрово вечнозелено дърво. Листата по младите му клони са срещуположни, с яйцевидна форма и са покрити с восъчен налеп. По старите клони пък листата са последователно разположени и са извити като сърп, обръщайки се по посока на слънцето. Цветовете са единични и едри, имат много тичинки и малко венче. На цвят са кремави.  Цъфти през лятото.

Плодът е особена кутийка с много семена, разтваряща се на върха с 4—5 пукнатини. Евкалиптът се развива и нараства много бързо, особено през първите години (тригодишни расте­ния достигат височина 8 м, а десетгодишни — 25 м).

Дрога (Използваема част) на евкалипт

От дървото се берат само листата (Folia Eucalypti), като се използва и етеричното масло (Oleum Eucalypti). Берат се извитите листа от старите клонове. Те са дълги около една педя, заострени са към върха и са сиво-зелени. Имат специфична миризма и са горчиви на вкус.

Съдържание (Химичен състав) на евкалипт

В листата има до 3% етерични масла, както и галусова и елагова киселина, дъбилни вещества, восък и смоли. Евкалиптовото масло съдържа терпинеол, сесквитерпенови алкохоли, камфен, алдехиди и циенол.

Действие и приложение на евкалипт

Листата и евкалиптовото масло имат антибактериално, противовъзпалително и ревулсивно действие. Увеличават стомашната и слюнчестата секреция. Използват се при грипни състояния, простуда, катари на горните дихателни пътища, ухапвания от комари и други насекоми, ринит, кожни изгаряния и ревматизъм.

Приготвяне на евкалипт

Евкалиптовото масло се прилага външно, като за масажи при простудни заболявания се комбинира с олио в съотношение 2 към 100. Може да се използва и като капки за нос, при което се комбинира и с ментол.

Внимание! Предозирането с евкалиптово масло е опасно! Предизвиква странични ефекти: главоболие, делириум и конвулсии. Поради тази причина в някои страни използването му е ограничено от закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.