Дяволска уста – Leonurus cardiaca

Латинско име на дяволска уста

Leonurus cardiaca – сем. Labiatae

Други български имена на дяволска уста

поималка, домашна коприва

Имена на чужди езици на дяволска уста

motherwort (английски)

Разпространение на дяволска уста

Расте по поляни, тревисти места, сред бурени по нивите, край огради, пътища, къщи и дворове в цяла България.

Описание на дяволска уста

1,5-метрово тревисто многогодишно растение. Стъблото му е кухо, ръбесто, покрито е с власинки и има виолетово-червен цвят. Листата са разположени едно срещу друго, има си дръжки, нарязани са, като към основата са едро назъбени, а в основата – на 3 дяла. От долната си страна са светло зелени, а отдолу – по-тъмни. Цветовете са червени, събрани по няколко в пазвите на по-горните листа. Дребни и покрити с мъх са. Чашката на цвета има 5 бодливи зъба и е с тръбесто-звънеста форма. Венчето също е тръбесто, като отвътре е покрито с власинки. Растението цъфти през цялото лято.  Плодът е сух, разпадлив на 4 тристенни, отгоре плоски орех­чета.

Дрога (Използваема част) на дяволска уста

През Юли и Август се берат стръковете на дяволската уста  (Herba Leonuri). По време на цъфтеж се отрязват върховете на растението, но не по-дълги от 40см и по-дебели от 0,5см.

Съдържание (Химичен състав) на дяволска уста

Съдържа алкалоиди (мондрин, стахидрин и леонурин), квинквелозид, танини, флавоноиди, горчиви вещества, плодови киселини, сапонини и витамин С. В пепелния остатък има сяра, калий, натрий и калций. От стъблото на дяволската уста се прави качествено влакно, което служи като заместител на лена.

Действие и приложение на дяволска уста

Използва се при болести на нервната система, високо кръвно налягане, гръдна жаба, сърцебиене, епилепсия, умствена преумора и гуша. Регулира сърдечната дейност, нередовната менструация, сваля кръвното като разширява кръвоносните съдове. Действа пикочогонно. Забавя ускорения пулс и потиска гърчове. Външно пресните листа от билката се прилагат при кожни изгаряния и рани.

Приготвяне на дяволска уста

1-2 лъжички от стръковете са накисват в 250мл вряла вода за около 20 минути. Чаят се пие по 2 чаши всеки ден.

Внимание! Не се самолекувайте, без консултацията на лекар! Странични ефекти от предозиране с билката включват забавен пулс, ниско кръвно, сънливост и често ходене по малка нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.