Дъб – Quercus robur

Латинско име на дъб

Quercus robur – сем. Fagaceae

Други български имена на дъб

летен дъб, белика, лъжник, зимно меше, горун

Имена на чужди езици на дъб

oak, pedunculate oak (английски); chene pedoncule (френски)

Разпространение на дъб

Вирее в страни с умерен континентален климат. В ниските райони расте летният дъб, а по Балканите до 1500м надморска височина се среща зимен дъб. Обича отводнените почви, слънцето или леката сянка. Култивира се като се сади през есента.

Описание на дъб

Високо и стабилно дърво – до 50 метра. Има широка и разперена корона. Клоните на летния дъб са голи, едногодишни, кафяво-зелени и гладки. Листата са сравнително къси, с по-дълги дръжки, голи и перести. Люспите в чашките са наредени в спирала и са плоски. При зимния дъб клоните са също едногодишни и голи, но са кафяво-червеникави.  Листата са пересто врязано наделени, като отгоре са голи, но отдолу са пухести. Жълъда има чашка, която отвън е с пухести люспи. Цъфти през Април и Май.

Дрога (Използваема част) на дъб

Използва се гладката кора (Cor­tex Quercus) на младите дървета и клони (10-25 годишни, с диаметър на стъблото до 10см). Обелва се между Март и Април и се суши на 50 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на дъб

Смоли, елагова киселина, катехини, дъбилни вещества, въглехидрати, белтъци. В жълъдите има дъбилни и белтъчни вещества, скорбяла и мазнини. В повечето видове дъб се съдържат 20% танин, а при някои процента достига до 58.

Действие и приложение на дъб

Вътрешно помага при диария. Външно се използва за гаргара на устата при възпаление в устната кухина, ангина, кървящи венци, а също с дъб се третират и екземи, изгаряния и хемороиди. Бани с дъбова кора помагат при потене на краката.

Приготвяне на дъб

Чай от дъб се приготвя като 1-2 лъжици от кората се варят в половин литър вода за няколко минути. Пият се по 2 чаши на ден. За бани концентрацията е 2 пъти по-малка – 2 лъжици кора на 1 литър вода.

Българската народна медицина препоръчва отварата с вода и особено с червено вино като добро средство за подобряване на храносмилането, като хемостатично сред­ство при кръвоизливи, диария и дизентерия, при обилна менструация, възпаление на пикочния мехур и др. Отварата се прилага за промивка при трипер, бяло течение у жената, за укрепване венците на зъбите, при рани в устната кухина, за компреси върху рани от порязване, от изгаряне и измръзване.

Интересно! От печените жълъди на дъба се прави кафе, което помага при болки в стомаха и червата, анемия и ревматизъм. При децата не трябва да се приема вътрешно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.