Дрян – Cornus mas

Латинско име на дрян

Cornus mas – сем . Cornaceae

Имена на чужди езици на дрян

cornelian-cherry, sorbet, dogwood (английски); cornouiller male (френски); Kornelkirsche (немски); cornejo comun, cornejo macho (испански)

Разпространение на дрян

Среща се в почти цяла Европа, Югозападна Азия и Кавказ. На много места се култивира. У нас дивото растение се открива сред храстите и широколистните гори, главно в предпланините и полите на големите планини, а също и над 1000 м н. в.. Често хората култивират дрян в дворовете и градините на къщите си. Устойчив е на студ и обича отводнени почви на слънце или шарена сянка. Разсажда се пролетно или есенно време.

Описание на дрян

Има повече от 45 вида дрян, някои дървета, а други храсти и полухрасти. Храст с много разклонения или кичесто дърво. Кората му се бели лесно и е с жълтеникова-сив цвят. Листата са с яйцевидна форма, заоблени и през есента се окичват с множество цветове. Месеци по-късно, в края на зимата по клоните се появяват жълти цветове, на чиито място след това растат червени плодове. Те са с продълговата форма, месеста сърцевина, стипчив вкус и имат костилка. На височина растението достига до към 10 метра и цъфти през Февруари и Март.

Дрога (Използваема част) на дрян

След като узреят, се берат червените плодове. Използват се пресни или сушени. Те се приготвят на отвари, сокове и компоти.

Съдържание (Химичен състав) на дрян

Плодовете на дряна съдържат рутин, органични киселини, дъбилни вещества, витамин С, минерални соли, багрила, пектин, глюкоза и фруктоза и др.

Действие и приложение на дрян

Действа стягащо, кръвоспиращо и противовъзпалително. Използва се като лекарство срещу колит, гастрит, стомашни и чревни кръвоизливи, висока температура и треска, парадонтоза и диарии с кръв. Помага при смущения в пикочния канал и нощно изпотяване. За третирането на блатна треска се използва кората на младите клони. Може да се прави гаргара и жабурене при проблемни венци.

Приготвяне на дрян

5-10 грама от изсушените плодове на дряна се варят в половин литър вода около 5 минути. Отварата се пие по 50мл на всеки 3 часа.

Внимание! Листата и клоните на дряна могат да предизвикат кожни алергии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.