Допустими натоварвания на болния

young man in sleepwear suffering from headache in morning
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Не всяко заболяване изисква строг постелен режим. Ако е в състояние, болният трябва сам да се мие, сам да полага хигиенни грижи за зъбите и косата. Самочувствието се подобрява, когато не е необходимо непрекъснато да се търси чужда помощ. Същевременно това е движение, което тренира кръвообращението, задълбочава дишането. Тези два момента подпомагат профилактиката на пневмонията и тромбозата.

Препоръчително е също така храненето да става на маса, стига болният да може да ходи и да седи. В такъв случай коремните органи не се притискат както при седене в легло. Ако няма изрична забрана от лекаря, желателно е болният да се разхожда няколко пъти дневно в продължение на 5 до 10 минути в стаята. По това време е препоръчително обслужващият да бъде в близост, като внимава болният да е добре облечен, за да не се простуди.

Ако болният изяви желание да слуша радио,да чете или гледа телевизия, това негово желание трябва да бъде изпълнено. По този начин той запазва контакта с външния свят, а това подпомага волята за оздравяване. Когато се измори, болният сам оставя вестника или книгата. Той може да се занимава и с ръкоделие или игра на карти, стига това да му доставя удоволствие. Подобни желания винаги трябва да бъдат подкрепени. Те отклоняват болния от излишни размишления върху собственото заболяване.

При избора на четиво трябва да се помисли какво би било неговото въздействие. Възбуждащи, трагични сюжети могат да окажат неблагоприятно влияние. Това важи и за телевизията, която най-често добре разсейва, но в никакъв случай не бива да се допуска непрекъснато гледане. В такъв случай главоболието и болките в очите не могат да бъдат избягнати.

Отлично средство за разсейване е любимото занимание, хобито. Важно е тези занимания да доставят удоволствие, да не натоварват болния и да не се възприемат като наложени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.