Домашно лечение на задух

задухПоявата на задух в хода на едно заболяване е винаги указание за възможно усложнение. Лекарят трябва да бъде уведомен за това.

При данни за настъпил задух обслужващото болния лице трябва да следи и регистрира броя на дихателните движения в минута, доколко те са равномерни, еднакви ли са вдишването и издишването, има ли явни промени в миризмата на издишания въздух, появяват ли се шумове при дихателните движения. Трябва да се проследят и дълбочината на дишането, силата на видимите дихателни движения на гръдния кош.

Кога настъпва задух?

Нормалната дихателна честота е около 16 вдишвания в минута. Тя нараства при трескави състояния, напрежение, при нетипично положение на тялото, както и при възбуда. В тези случаи находката не дава основание за тревога.
Преценката на шумовете при дишането трябва да се прави от лекар. В случай на внезапно влошаване на състоянието на болния трябва да се знае, че доловимото „свирене“ при издишване насочва към астматичен пристъп.

„Клокоченето“ като при вдухване на въздух във вода може да се дължи на белодробен оток, т. е. на натрупване на течост в белите дробове. Подобно състояние налага бърза и неотложна лекарска намеса (да се запази спокойствие). При настъпил белодробен оток се появява пяна в устата.

Свиренето при дълбоко вдишване може да бъде указание за стесняване на трахеята.

Задухът е характерен за деца и възрастни хора в есенното и пролет­но мъгливо време. Лек срещу това заболяване се приготвя от татула, мачката или биволичето. Има го навсякъде, във всяко село, расте по торните места и прилича на тютюневите листа. Плодът му е бодлив. Добитъкът не го яде, защото има голяма горчивина. Листата му се сушат на сянка като тютюна. Появи ли се задухът, от сухите листа на татла, мачката или биволичето се свиват цигари. Пушат се 10-12 дни. Пушекът се поема, за да влезе в белия дроб, където дейс­тва. От семето на татула, 5-6 зърна, в счукано състояние се приготвя разтвор, който се пие като кафе през вечер, докато изчезне задухът. Лечението се повтаря и потретя, докато е необходимо. По време на лечението не се използват спиртни напитки.

Друг вариант е: По 100 гр. стръкове камшик, лазарския, босилек, по 60 гр. листа подбел, цвят лопен, цвят слез, стръкове мащерка, по 30 гр. ленено семе, корени делянка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл. вряща вода кисне 2 часа. Пие се по 100 мл. 4 пъти на ден, преди ядене, подсладено с мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.