Дископатия или дискова херния?

diskopatiqМежду 70 до 80 на сто от хората могат да потвърдят, че поне веднъж в живота си са изпитвали болка в гърба. Това е една от най-честите причини за лекарски преглед, и втората водеща причина за отпуск по болест.

В допълнение, при 90 процента от случаите, болките в гърба могат да се дължат на неспецифичните механични смущения в гръбначната структура, а останалите 10% може да се дължат на дискова херния, която компресира нервните окончания в лумбалната област в областта на прешлените. Може би свързана с гръбначния канал, небиологичната или психогенна болка, или група от потенциално сериозни заболявания.

Гръбначният диск е структура, която разделя вертебрални органи един от друг. Той се състои от ядро (pulposus) и анулуса (fibrosus): ядрото заема централната част на гръбначния стълб и се състои от високо съдържание на вода и желеобразна субстанция, която с течение на времето, губи своята еластичност и товароносещи способности; анулуса обхваща ядрото и се състои от устойчиви плочи, разположени под различен ъгъл, за да се улесни предаването на товара и налягането.

След навършване на 30 години, се получават дегенеративни промени в диска на гръбначния стълб, което намалява силата му. Сгъстените нервни коренчета получават локална болка в таза или в гръдната област. Изместването на ядрото, е това, което причинява на междупрешленните дискове херния или дископатия.

Дисковите хернии могат да възникнат от повтаряща се травма на гръбначния стълб по време на ежедневните дейности – например товарене или преместване на тежки предмети и хронични дегенеративни заболявания на гръбначния стълб.

Симптоми

Симптомите включват болка с различна интензивност и частично или напълно обездвижване. То се влошава при кашлица, кихане и разтягане. Подобрява се или изчезва при почивка и др.

Диагностициране

Лекарят може да открие повредените дискове чрез специални движения, по време на проучване на чувствителността и движението на долните или по-добри места. Ако болката позволява движение, пациентът ще го направи напред или настрани.

Допълнителни тестове, предлагат обикновени рентгенови снимки, които показват само спад в междупрешленното пространство, на ядрено-магнитен резонанс, и нервни изследвания за проводимост, които оценяват дисковете, връзките, съдовете, костите, нервните корени във връзка с прешлените тела и др.

Лечение

С изключение на наличието на прогресивна загуба на сила или нелечима болка, всички пациенти с ишиас трябва да бъдат подложени консервативно лечение в продължение на 3 до 6 седмици, както и управление на рехабилитацията.

Ако болката е силна, повтаряща се и не изчезва в покой или чрез лекарства, консултирайте се със специалист за пълно изследване и за оценка на хирургичните възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.