Диета при дископатия

диета при дископатия

Има много неща, които могат да предизвикат дископатия. Едно от тези неща е наднорменото тегло. Реално, това е причината да се говори за „диета при дископатия”.

При споменаването на тази фраза, повечето хора смятат, че болните от дископатия ще се излекуват от болестта като избягват да се хранят с определени храни.

Всъщност, храната няма пряко влияние върху дископатията, а косвено. Спазвайки режим на хранене, възможността да регулирате телесното си тегло и по-точно да го намалите, означава, че и напрежението върху гърба ви също ще намалее. Това от своя страна ще благоприятства за намаляването или напълното изчезване на болката от гърба ви, а оттами на дископатията или поне ще допринесе за по-лесното лечение на заболяването.

Има няколко начина да свалите телесно тегло

На първо място, това е традиционната диета. Има различни диети – някои са плодови диети, при други се набляга само на плодове и зеленчуци или само на месо, трети са комбинирани и т.н. Особено популярна е 90-дневната диета.

Имайки предвид, че заболяването ви е свързано с гръбначния стълб е добре да се храните с храна, съдържаща калций. Полезно е за костите. Е, ако към момента не употребявате такава ен е проблем, но все пак, ако имате възможност – не я пропускайте!

При всички случаи, ако решите да се подложите на диета е препоръчително да се обърнете към диетолог, който да изготви специален хранителен режим, съобразен изцяло със състоянието ви.

Вторият начин е чрез т.н. „вега тест”

Чрез него ще разберете какви храни не трябва да консумирате и какви можете да си позволите да ядете. Теглото тук се сваля постепенно и здравословно, без наличие на т.н. „йо-йо ефект”.

Вега тестът набира все по-голяма популярност. Чрез него се тества поносимостта на организма към определени храни. Например, едни хора нене пълнеят от портокалов сок, но пълнеят от яденето на портокали (плодове). При други пък е точно обратното. Всеки организъм е индивидуален, затова и се изготвя отделно примерно меню + таблица с храните, от които не пълнеете и необходимо да изключите от менюто си, за да загубите телесно тегло.

Третият начин е чрез тренировки

Това е и най-трудният начин! Тренировките обикновено са тежки, трудни и изморителни, водят до мускулна треска и много, много умора! Особено трудни са за хора, които никога до момента не са тренирали и не са свикнали на подобно физическо натоварване. Отслабването чрез физически тренировки е по-бавно и изисква повече усилия, желание и воля, но могат да се постигнат добри и дълготрайни резултати.

Преди да се насочите към тренировките, обаче е необходимо да се консултирате с вашия ортопед и да го попитате дали тренировките, които ще правите, ще се отразят негативно на текущото ви състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.