Див мак – Papaver rhoeas L.

Papaver-rhoeas див мак

Латинско име на див мак

Papaver rhoeas – Сем. Papaveraceae — Макови

Други български имена на див мак

Кадънка, полски мак

Имена на чужди езици на див мак

common poppy, corn poppy, field poppy, Flanders poppy, red poppy, Shirley poppy (Английски); coquelicot (Френски); Klatsch-Mohn (Немски); amapola (Испански)

Описание на див мак

Едногодишно, по-рядко двегодишно, тревисто, високо до 60 см растение с изправено, покрито с доста груби власинки, слабо разклонено стъбло. Листата са пересто насечени на по-едри дялове или веднъж или два пъти изрязани на тесни дялове. Цветовете са едри, единични. Чашката е двулистна, листчетата са яйцевидни, грубо окосмени, при разтваряне на цветната пъпка опадващи. Венечните листа са 4, лъскави, пурпурночервени. Тичинките са много. Плодникът е съставен от много плодолисти, с горен многогнезден яйчник и сложно, лъчисто близалце с форма на приседнал направо върху яйчника диск. Плодът е широко-овална или сфероидна кутийка с непълни прегради и много кръгли отвори под диска на близалцето. Семената са много, черни и доста дребни. Цъфти в началото на лятото, а също и по-късно.

Разпространение на див мак

Из посевите като плевел и по тревистите и замърсените места като бурен, а отчасти като рудерално растение. Разпространено е в цялата страна, но не и над 1000 м н. в.

Дрога (Използваема част) на див мак

Изсушените венечни листа (Flores Rhoeados), които след изсушаването стават виолетовочервени.

Съдържание (Химичен състав) на див мак

0,04% реадин — алкалоид, близък на изохинолиновите алкалоиди на сънотворния мак, антоциановите гликозиди мекоцианин и мекопеларгеин и слузни вещества.

Действие и приложение на див мак

Цветовете на дивия мак са препоръчани като успокоително и омекчително средство при кашлица, внимателно при малки деца (при по-големи дози дава токсични явления). Имат действието на опия, но много по-слабо.
Дрогата се прилага под форма на сироп (Sirupus Rhoedos), който се приготвя по следния начин: 50 г цветове се заливат с 400 г вряща вода, в която е разтворена 1 г винена или лимонена киселина; оставя се да престои 4 часа и филтратът се сварява на сироп с 650 г захар; дозата за деца е по 1 чаена лъжичка 5—6 пъти на ден. Използува се също и запарка от 5 г дрога (2 супени лъжици) на 1 чаша вряща вода (по 1 супена лъжица на 2 часа).
Българската народна медицина препоръчва отварата от плодните кутийки на дивия мак (в умерени дози) при сърцебиене, болки в коремната област, за регулиране на нередовна и недостатъчна менструация, против остра кашлица. Отварата от цветовете се използува против диария, дизентерия и неволно попикаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.